בית אנה פרנק – המוזיאון שכל ישראלי צריך לבקר


בית אנה פרנק הוא המוזיאון ה- 2 המתוייר ביותר בהולנד (אחרי מוזיאון ואן גוך). רק בגלל שהוא פופולרי, זה לא אומר שאנשים מבינים בהכרח לאן הם נכנסים. 

ריכזנו מידע אודות בית אנה פרנק, המוזיאון היומן, משפחתה ומעט מההיסטוריה ביחד עם כמה טיפים שכדאי להכיר לפני הביקור בבית, כדיי להנציח ולספר עוד על אטרקציה מרגשת זו באמסטרדם >>

בית אנה פרנק - המוזיאון והביקור

בזמן הביקור בבית אנה פרנק מצליחים להבין לרגע את מה שהתרחש שם באותן שנים נוראיות. במהלך שהותה במחבוא, תיעדה אנה ביומן את שהתרחש שם וכיצד נראו החיים בצל הסכנה והמסתור, יומן שלאורך זמן הפך לספר מצליח ומרתק. 

בשנת 1960, הבניין בפרינסנגראכט 263, אמסטרדם – המחבוא הסודי של המשפחה, נפתח לציבור כמוזיאון המוקדש לחייה של אנה פרנק. היומן המקורי שלה מוצג שם.

המוזיאון

מוזיאון בית אנה פרנק הוא אחד המקומות היותר מרגשים והמיוחדים באמסטרדם. מתאים לכל מבקר בהולנד ולא רק ליהודים או ישראלים. המוזיאון ממוקם על תעלת הפרינסנגראכט (תעלת הנסיך), כ- 15 דקות הליכה מכיכר דאם והארמון המלכותי. בבית בו משפחתה של אנה הסתתרה בחלק גדול ממלחמת העולם השנייה, כתבה הילדה המדהימה הזו את יומנה המפורסם. למרות שהיא נפטרה רק חודשיים לפני סיום המלחמה, המורשת של חייה,  נשארה ומאז סיפורה הופק ותורגם  לכמעט 70 שפות.

הרבה מבקרים שואלים, האם המוזיאון הוא אכן הבית של אנה פרנק – התשובה לכך היא לגמרי כן! זה אותו המקום, הבית האמיתי שאנה חיה בו, גדלה וכתבה את יומנה. כיום, החדרים בבית אנה פרנק, עדיין נושמים את האווירה של אותה תקופה. בין היתר ניתן למצוא במוזיאון ציטוטים מהיומן, מסמכים היסטוריים, תצלומים, תמונות קולנוע וחפצים מקוריים שהיו של המסתתרים ועוזריהם. הממצאים ממחישים את האירועים שהתרחשו בבית אנה פרנק. היומן המקורי של אנה ומחברות אחרות מוצגות במוזיאון. 

ניתן לראות ולעבור בין החללים השונים ולראות את הספריה המפורסמת, שתפקדה כדלת המסתור למחבוא של משפחת פרנק. בנוסף, ניתן לצאת למסע וירטואלי מדהים דרך בית אנה פרנק, לגשת למידע לקבל רקע על אותם אנשים שהסתתרו עם משפחת פרנק וכמובן להכיר את מלחמת העולם השנייה מקרוב יותר. 

חלקו האחורי של הבית המשוחזר במלואו בו הסתתרה משפחת פרנק, הוחזק במצבו המקורי ככל האפשר וכיום הוא מהווה אנדרטה לפיסת היסטוריה עולמית טרגית וצעירה אמיצה הממשיכה לעורר השראה בקרב אנשים מסביב לעולם. 

סיור האודיו בחינם וזמין ב- 9 שפות: הוֹלַנדִי, אנגלית, צָרְפָתִית, גֶרמָנִיָת, עִברִיתאִיטַלְקִית, יַפָּנִית, פורטוגזית ו- ספרדית.

בית הקפה במוזיאון

לאחר הביקור ניתן לשבת בבית הקפה של המוזיאון וליהנות מנוף יפהפה של פרינסנגראכט. בית הקפה מציע מגוון רחב של שתייה חמה וקרה, כמו גם מגוון חטיפים שונים ומנות צהריים. ניתן להגיע רק באמצעות המוזיאון עצמו.

חנות המוזיאון

כאן ניתן לקנות את יומנה של אנה פרנק, את קטלוג המוזיאון, גלויות או אחד מפרסומינו הרבים האחרים. הרכישה מסייעת לבית אנה פרנק בשימור המוזיאון ותורמת לפעילות (החינוכית). חנות המוזיאון שומרת על אותן שעות פתיחה כמו המוזיאון וניתן לגשת אליהן רק דרך המוזיאון. 

 

בית אנה פרנק – 6 טיפים שכדאי לדעת לפני שמגיעים:

בית אנה פרנק באמסטרדם מספק נקודת ציון היסטורית מרכזית המחברת בין המבקרים לעבר. אין ספק שזה מספק חוויה בלתי נשכחת וכזו שבה ניתן ללמוד הרבה יותר על איך זה היה עבור משפחות יהודיות במלחמת העולם ה- 2. כדאי להקפיד לעקוב אחר הטיפים הבאים כדי להפיק את המרב מהביקור בבית אנה פרנק.

1. לקרוא את היומן של אנה פרנק: 

לפני שמבקרים במוזיאון, כדאי לקרוא את יומנה של אנה פרנק. בספר זה, הילדה הצעירה כותבת את מה שעובר עליה ועל משפחתה בזמן שהם מסתתרים מפני הנאצים.  החלק המרשים ביותר במוזיאון בית אנה פרנק הוא האגף הסודי בו הסתתרה אנה פרנק ומשפחתה. תהיה זאת הזדמנות לעבור בין החדרים . חדרים אלה קטנים וריקים, ללא כל ריהוט. היומן של אנה פרנק יכול לספק נקודת מבט והבנה מסוימת ברקע של מה שרואים במהלך הביקור.

2. הזמנת כרטיס כניסה ותכנית היכרות: 

עבור מי שלא קרא את היומן ולא יודע הרבה על מלחמת העולם ה- 2, יכול גם להזמין תוכנית היכרות נוספת. התוכנית היא באנגלית ועולה 5 אירו נוספים. ניתן להזמין את התוכנית הנוספת כאשר רוכשים את כרטיס הכניסה.

3. רכישת כרטיסים מוקדמים באינטרנט 

בעבר המוזיאון היה מוצף במבקרים ותורי ההמתנה למוזיאון היו ארוכים מאוד, לכן שדרגו את מערכת הזמנות המקוונת. כעת, כ- 80% מהכרטיסים נמכרים באינטרנט  – ובהמתנה של חודשיים מראש. ניתן לקנות כרטיסים רק ליום ולשעה מסוימת (יש רק 45 דקות להיכנס).

4. ללכת בערב: 

מה -1 באפריל ועד ה -1 בנובמבר, המוזיאון פתוח גם בשעות הערב, עד השעה 22.00 – בדרך כלל השעה שקטה יותר. בשאר ימות השנה, בית אנה פרנק נסגר בשעה 19.00, למעט במוצא"ש שבה הוא פתוח גם עד 22:00. * המוזיאון סגור יום אחד בלבד בשנה: בצום כיפור.

5. מודעות למדרגות: 

בתים בתעלה באמסטרדם לרוב כוללים מדרגות תלולות מאוד. בית אנה פרנק אינו יוצא מן הכלל. יש הרבה מדרגות תלולות בבית, כך שעבור מי שמתקשה ללכת זאת עלולה להיות בעיה לעלות במדרגות. בנוסף, כדאי להגיע עם נעליים נוחות. * למרבה הצער, החלק הישן של המוזיאון והנספח הסודי אינם נגישים עבור משתמשים בכיסאות גלגלים. עם זאת, משתמשי כסאות גלגלים יכולים לגשת לחלק המודרני של המוזיאון, לבית הקפה ולחנות המוזיאון.

6. לא לצלם: 

המוזיאון אינו מאפשר למבקרים לצלם בעת שהותם במוזיאון. הסיבה לכך היא שהיא גורמת לעיקוב המבקרים בזמן שהם חוקרים את הבית. זה עלול גם לפגוע בבית עצמו.

סרטון קצר המדמה סיור וירטואלי בבית אנה פרנק >>

אנה פרנק, היומן, ההיסטוריה והמשפחה

אנה פרנק (1929-1945), נערה יהודייה צעירה, המתגוררת עם אחותה והוריה, עברו להולנד מגרמניה לאחר שאדולף היטלר והנאצים עלו שם לשלטון בשנת 1933 ויצרו סביבה קשה ועוינת כלפי היהודים יותר ויותר. בשנת 1942 נאלצו אנה ומשפחתה להסתתר בדירה סודית מאחורי עסקיה של אביה באמסטרדם הכבושה תחת גרמניה הנאצית. המשפחה התגלתה בשנת 1944 ונשלחו למחנות ריכוז; רק אביה של אן שרד.  

שיעורי האבטלה היו גבוהים והעוני היה חמור בגרמניה וזו הייתה התקופה בה אדולף היטלר ומפלגתו זכו ליותר ויותר תומכים. היטלר שנא את היהודים והאשים אותם בבעיות במדינה. הוא ניצל את הרגשות האנטישמיים המשתוללים בגרמניה. שנאת היהודים והמצב הכלכלי הגרוע גרמו להוריה של אנה, אוטו ואדית פרנק, להחליט לעבור לאמסטרדם. שם ייסד אוטו חברה שפעל בה כסוכן ג'לים לייצור ריבה.

מי הייתה אנה פרנק? על הילדה, המשפחה וההיסטוריה

אנה פרנק נולדה כאנלי מארי פרנק בפרנקפורט, גרמניה, ב- 12 ביוני 1929, לאדית הולנדר פרנק (1900-45) ואוטו פרנק (1889-1980), איש עסקים משגשג. פחות מ-4  שנים מאוחר יותר, בינואר של 1933, אדולף היטלר התמנה לקנצלר של גרמניה והוא ומפלגתו הנאצית הנהיגו שורה של צעדים שמטרתם לרדוף את אזרחיה היהודים של גרמניה.

בסתיו של  1933 עבר אבייה של אנה (אוטו פרנק) לאמסטרדם, שם הקים חברה קטנה ומצליחה שייצרה חומר ג'לים המשמש לייצור ריבה. לאחר שנשארה מאחור בגרמניה עם סבתה בעיר אאכן, הצטרפה אן להוריה ולאחותה מרגוט בבירת הולנד בפברואר 1934. בשנת 1935, החלה ללמוד באמסטרדם וזכתה למוניטין של ילדה אנרגטית ופופולרית.

במאי 1940 פלשו הגרמנים להולנד והפכו במהירות את החיים למגבילים ומסוכנים יותר לעם היהודי שם. הנאצים ותומכיהם שלחו יותר מ- 100 אלף יהודים בהולנד למחנות ההשמדה במהלך השואה, מתוך 140 אלף יהודים – בסיום המלחמה נותרו רק כ- 40 אלף יהודים. 

מותה של אנה פרנק ואחותה

ב- 4 באוגוסט 1944, לאחר 25 חודשי מסתור, התגלו אנה פרנק ושבעת האחרים על ידי הגסטאפו, המשטרה החשאית הגרמנית, שקיבלו את מקום המסתור מטיפוס אנונימי (שמעולם לא היה זוהה סופית). 

לאחר מעצרם נשלחו הפרנקים, ואן פלס ופריץ פפר על ידי הגסטפו לווסטרבורק, מחנה מעצר בצפון הולנד. משם, בספטמבר 1944, הועברה הקבוצה ברכבת משא למתחם ההשמדה ומחנה הריכוז אושוויץ-בירקנאו בפולין הכבושה על ידי גרמניה. אנה ומרגוט פרנק ניצלו ממוות בידי תאי הגזים באושוויץ ובמקום זאת נשלחו לברגן בלזן, מחנה ריכוז בצפון גרמניה. בפברואר 1945, האחיות פרנק נפטרו מטיפוס בברגן בלזן; גופותיהם הושלכו לקבר אחים. כעבור מספר שבועות, ב- 15 באפריל 1945, שחררו הכוחות הבריטיים את המחנה.

מותה של משפחתה והישרדותו של אוטו פרנק

אדית פרנק נפטרה מרעב באושוויץ בינואר 1945. הרמן ואן פלס נפטר בתאי הגזים באושוויץ זמן קצר לאחר הגעתו לשם בשנת 1944; סביר להניח שאשתו מתה ככל הנראה במחנה הריכוז טרזינשטט, כיום צ'כיה באביב 1945. פיטר ואן פלס נפטר במחנה הריכוז מאוטהאוזן באוסטריה במאי 1945. פריץ פפר נפטר ממחלה בסוף דצמבר 1944 במחנה הריכוז נוינגמה בגרמניה. אביה של אנה פרנק, אוטו, היה היחיד בקבוצה ששרד; הוא שוחרר מאושוויץ על ידי הכוחות הסובייטים ב- 27 בינואר 1945

יומנה של נערה צעירה

ביום הולדתה ה- 13, רגע לפני שמשפחת פרנק הסתתרו, הוענק לאן יומן. במהלך השנתיים במחבוא כתבה אן על אירועים ביומנה הסודי, אך גם על רגשותיה ומחשבותיה. בנוסף, היא כתבה סיפורים קצרים, התחילה ברומן והעתיקה קטעים מהספרים שקראה בספר המשפטים היפים שלה . כתיבה עזרה לה להעביר את הזמן. 

בשלב מסוים בזמן המלחמה, שר החינוך ההולנדי באנגליה פנה ברדיו בקריאה המבקשת בהחזקת יומני מלחמה ומסמכים אשר דחק בעם ההולנדי לשמור כתבי עת ומכתבים שיעזרו לספק תיעוד כיצד נראים החיים תחת הנאצים, אנה קיבלה השראה לשכתב את יומניה האישיים לסיפור רץ אחד  לדורות הבאים, ששמו "הנספח הסודי", שלימים הפך לספר מצליח מאוד.

אנה פרנק פנתה לרשומות היומן שלה לחברה דמיונית שקראה לה קיטי, וכתבה על החיים המסתתרים, כולל התרשמויותיה משאר תושבי האגף הסודי, תחושות הבדידות ותסכולה מחוסר הפרטיות. בזמן שהיא פירטה נושאים טיפוסיים בגיל ההתבגרות כמו התאהבות בבנים, ויכוחים עם אמה וטינה כלפי אחותה, פרנק גילתה גם תובנה ובגרות חריפה כשכתבה על המלחמה, האנושיות וזהותה שלה. היא גם כתבה סיפורים קצרים ומאמרים במהלך שהותה במסתור.

הקמת הנצחה לזכר אנה פרנק

כשאוטו פרנק חזר לאמסטרדם לאחר שחרורו מאושוויץ, מיפ חיס נתנה לו 5 מחברות וכ- 300 ניירות רופפים המכילים את כתביה של ביתו . חיס שחזרה את החומרים מהנספח הסודי זמן קצר לאחר מעצרם של המשפחה על ידי הנאצים והסתירה אותם בשולחן שלה. (מרגוט פרנק גם ניהלה יומן, אך הוא מעולם לא נמצא) אוטו ידע שאנה רצתה להיות סופרת או עיתונאית ולכן קיווה שכתבי המלחמה שלה יתפרסמו יום אחד.

לאחר שכתביה של בתו הוחזרו אליו, אוטו פרנק סייע בהכנתם לכדי כתב יד שהתפרסם בהולנד בשנת 1947 תחת הכותרת "Het Acheterhuis" ("נספח אחורי"). למרות שמוציאים לאור בארה"ב דחו את העבודה בתחילה ותיארו את היומן כמדכדך ומשעמם מדי, היומן התפרסם בסופו של דבר באמריקה בשנת 1952 בשם "יומנה של ילדה צעירה". 

הספר, שנמכר בעשרות מיליוני עותקים ברחבי העולם, תויג כעדות לטבע הבלתי ניתנת להריסה של רוח האדם. היומן נדרש לקריאה בבתי ספר ברחבי העולם והותאם לבמה ולמסך. באגף שבו כתבה אותו, המכונה "בית אנה פרנק", יש מוזיאון המוקדש לחייה והוא פתוח לציבור.

יומנה של אנה פרנק על תקופת ההסתתרות של משפחתה, שפורסם לראשונה בשנת 1947, תורגם לכמעט 70 שפות והוא אחד מהדיווחים הנפוצים ביותר על השואה.
 

משפחת פרנק והסביבה בתקופת השואה

מרגוט פרנק קיבלה מכתב שהורה לה להתייצב במחנה עבודה בגרמניה ביולי 1942, לכן משפחתה של אנה פרנק נאלצה להתחבא בדירת מסתור בעליית גג מאחורי עסקיו של אוטו פרנק (אבא של אנה), הממוקמת בפרינסנגראכט 263 באמסטרדם, ב- 6 ביולי 1942. במאמץ כדי להימנע מגילוי, המשפחה השאירה עקבות כוזבים שהצביעו על כך שהם ברחו לשוויץ.

שבוע לאחר שהסתתרו הצטרפו למשפחה – מקורבו העסקי של האבא הרמן ואן פלס (1898-1944), יחד עם אשתו אוגוסט (1900-45) ובנם פיטר (1926-45), שהיו גם יהודים ונפתרו לבסוף בתקופה השואה. קבוצה מצומצמת מעובדיו של אוטו פרנק, כולל מזכירתו ילידת אוסטריה, מיפ חיס (1909-2010 חסידת אומות עולם), סיכנו את חייהם כדי להבריח אוכל, אספקה וחדשות מהעולם שבחוץ אל הדירה הסודית, שכניסה אליה הייתה מאחורי ארון ספרים. בנובמבר 1942 הצטרפו לפרנקים ולוואן פלס – פרידריך פפר (1889-1944), רופא השיניים היהודי של מיפ חיס.

החיים של שמונת האנשים בדירה הקטנה, שאנה פרנק כינתה הנספח הסודי, היו מתוחים. הקבוצה חיה בפחד מתמיד להתגלות ולעולם לא יכלה לצאת החוצה. הם נאלצו לשמור על שקט במהלך היום כדי למנוע גילוי על ידי האנשים העובדים במחסן למטה. אן העבירה את הזמן, בין השאר, על ידי כתיבת רגשותיה ביומן שקיבלה ליום הולדתה ה- 13, חודש לפני שמשפחתה הסתתרה.

אנה פרנק נמצאת ב- YouTube >>

9 עובדות על אנה פרנק שהרוב לא מכיר:

רוב האנשים שמבקרים בבית אנה פרנק באמסטרדם מכירים את המידע הבסיסי של אנה פרנק: אנה פרנק הייתה ילדה יהודייה, ילידת גרמניה, שברחה מגרמניה הנאצית בשנות השלושים עם משפחתה. היא הגיעה לאמסטרדם. כשהתחילה מלחמת העולם השנייה והנאצים כבשו את הולנד היא ומשפחתה התחבאו בחדרים הסודיים. במשך שנתיים. אן ניהלה יומן לאורך כל התקופה הזו.

1. אנה פרנק – עץ אגוזים 

ממקום המסתור שלה הביטה אנה פרנק על עץ ערמונים ישן. באוגוסט 2010 עץ הערמון הופל בסערה. רק שלוש שנים לפני כן העץ היה במרכז תשומת הלב מכיוון שמועצת אמסטרדם תכננה לכרות אותו. נראה שהיה בסכנת נפילה. אנשים היו המומים לשמוע את זה. בית משפט החליט שהעץ יכול לשמור בגינה. כמו כן, אגוז מהעץ נמכר באיביי תמורת 7,000 אירו.

2. מיפ חיס 

בינואר 2010 מיפ גיס נפטרה, בת 100 שנה. מיפ היתה חברה של המשפחה שהסתירה אותם בעליית הגג מעל מקום העסקים של אביה של אן. מיפ היתה זו שמצאה את יומנה של אנה ומסר אותו לאביה.

3. היומן של אנה פרנק והמידע החסר 

בשנת 1998 התברר כי היומן של אנה פרנק לא היה שלם. אביה של אן גזר 5 עמודים מהיומן. המידע החדש – היה על מידע אישי שאביה העדיף לשמור בסוד. בחמשת העמודים הללו אן מתארת את דעותיה על נישואי הוריה ואת יחסיה הקשים עם אמה.

4. אנה פרנק ציטטה את שייקספיר 

אן לא רק כתבה יומן, היא רשמה גם הערות וציטוטים שקראה ושמעה. 'ספר הביטויים היפה', כפי שכינתה אותו פורסם גם הוא. היא קיבלה ציטוטים רבים שאהבו על צדק, אושר, מלחמה ואהבה מסופרים כמו שייקספיר, מולטאטולי, וויילד, גתה ומרלנט.

5. בגידה במשפחתה של אנה פרנק 

ברור כי אנה פרנק ומשפחתה ומיקום מקום המסתור הסודי לא התגלו במקרה על ידי הגסטפו. הם נבגדו על ידי מישהו. מי בגד בהם ולמה מעולם לא הוכחו.

6. מוזיאון אנה פרנק המוזיאון המבוקר ביותר באמסטרדם 

המוזיאון הפופולרי ביותר באמסטרדם הוא מוזיאון ואן גוך. בית אנה פרנק הוא השני ומקבל כ -1,5 מיליון מבקרים בשנה. הבית עצמו די קטן (מן הסתם), כך שלידו בנוי בניין מרווח המשמש חלל תצוגה.

7. מבקרים צעירים 

בית אן פרנקס הוא מוזיאון חינוכי לביקור ע"י ילדים וצעירים. שליש מהמבקרים מתחת לגיל 30.

8. ג'ון קנדי, נשיא ארצות הברית היה מעריץ 

הנשיא האמריקני ג'ון פ. קנדי קרא את יומנה של אנה פרנק. בנאום משנת 1961 אמר: 'מכל ההמון שבמהלך ההיסטוריה דיברו על כבוד האדם בתקופות של סבל ואובדן גדולים, שום קול אינו משכנע יותר מזה של אנה פרנק.

9. אנה פרנק – הסרט

בשנת 1955 יומנה עובד למחזה ועלה על במות ניו יורק ואף זכה לפרס פוליצר.
בשנת 1959 הפיקו סרט על חייה, אשר זכה ב- 3 פרסי אוסקר.

בית אנה פרנק - מידע כללי

שעות פתיחה:

  • מה- 1 בנובמבר ועד ה- 31 במרץ, כל יום בין החל מ- 9:00 בבוקר ועד -19:00 בערב. בימי שבת החל מ- 9:00 בבוקר ועד -21:00 בערב.
  • מה- 1 באפריל עד ה- 31 באוקטובר, כל יום בין החל מ- 9:00 בבוקר ועד -22:00 בערב. ניתן להיכנס עד חצי שעה לפני סגירת המוזיאון.

יצירת קשר:

טלפון: +31 20 556 7105

כתובת:

Westermarkt 20, Prinsengracht 263-267, 1016 GV אמסטרדם, הולנד.

דרכי הגעה:

רכב פרטי – באמצעות Waze (לחיצה על הקישור תוביל ליישומון ותתחיל בנסיעה), לציין בית אנה פרנק.
אוטובוס – קו 142, 170, 171 ו- 172, יורדים בתחנת Westermark.
רכבת חשמלית (טראם) – קו 13 ו-17, יורדים בתחנת Westermark.

עלויות:

  • עד גיל 9 – 1 יורו.
  • מגיל 10 עד גיל 17 – 6.5 יורו.
  • מבוגר (מעל גיל 18) – 12.5 יורו .

האתר הרשמי:

https://www.annefrank.org/en/

מתי כדאי לבקר?

את המוזיאון כדאי וניתן לבקר בכל ימות השנה. בימים בהם המוזיאון נסגר מאוחר, כדאי להגיע מוקדם מאוד או בשעות הערב. חשוב להכיר שבמהלך השנה מתקיימים סיורים של בתי ספר וכדאי להימנע מלהגיע בין השעות 11:00 בבוקר  ועד 15:00 בצהריים.

מותאם עבור (גילאים):

כל המשפחה. אטרקציה חינוכית בעלת משמעות ואמוציות גדולות, במיוחד בעבור העם היהודי. הסיור לא אורך יותר מדיי זמן ולכן ילדים לא מאבדים עניין מהר.

תמונות של אנה פרנק והבית

עוד אטרקציות ומדריכים באירופה