חומת ברלין • אתר ההנצחה של חומת ברלין ומה שמסביב

מרכז ההנצחה והתיעוד של חומת ברלין​

אתר ההנצחה של חומת ברלין, הנמצאת במרכז העיר, משתרעת על פני פחות מייל לאורך מה שהיה פעם הגבול שחילק את העיר לשניים. עם ההגעה לאנדרטה, תוכלו לעצור במרכז המבקרים לצפות בסרט קצר על ההיסטוריה של חומת ברלין, כמו גם לחקור קומץ תערוכות אחרות. באתר יש גם חנות ספרים, קפלת הפיוס, מבנה שנבנה מחדש המשמש כמקום זיכרון לחיים שאבדו. גלו עוד בהמשך הכתבה >>

אתר ההנצחה של חומת ברלין - מה רואים?

כיום, בכל רחבי העיר ברלין ניתן למצוא עקבות של החומה, שרידיה ואתרי ההנצחה – גלריית איסט סייד, אנדרטת חומת ברלין ברחוב ברנאואר, שורה של אבני דרך ועוד… גלו את המקומות המעניינים באמת לצד החומה ואת מה כדאי לא לפספס >>

האנדרטה של חומת ברלין

האנדרטה החינמית לחלוטין, המתפרשת על פני קילומטר וחצי מיסודות חומת ברלין, והיא התחנה הראשונה שכל מי שמעוניין בעברה המפולג של ברלין. אתר ההנצחה של חומת ברלין מתגאה במגוון תערוכות מרתקות יחד עם אפשרות לחוות את החומה כפי שהייתה בעבר. ונותן הדמיה ותחשובה כפי שהרגישו האנשים  שחיו משני צידי ברנאואר שטראסה (וברלין).

האנדרטה המרגשת הזו מכבדת את קורבנות המשטר. מסבירה את הדרכים הרבות בהן אזרחיה ניסו להימלט, כולל מנהרות, ובמיוחד עבור ברנאואר שטראסה, בקפיצה מחלונות וגגות. האנדרטה מסבירה גם את השיטות המגוונות בהן נהג המשטר באכזריות כדי למנוע מאזרחיו לברוח.

האנדרטה היא גם מיקומם של אחד מניסיונות הבריחה המפורסמים ביותר, שנלכדו בעבור הדורות הבאים כאשר צלם התקרב לחייל מזרח גרמני צעיר בשם קונרד שומן בזמן שעבר מעל תיל אל תוך החופש של מערב ברלין.

בהשוואה לגלריית איסט סייד, אנדרטת חומת ברלין היא הרבה יותר חינוכית, ועבור מרבית המבקרים היא מעניינת בהרבה. עם מרכז התיעוד, מגדל התצפית, רצועת המוות המשומרת ותחנות התוכן, האנדרטה הזו מספקת יותר פרטים והקשר מאשר פיסת הקיר היחידה (אם כי ארוכה).

לאחר שמסיימים הליכה באנדרטה. האנדרטה החיצונית מחולקת לארבעה חלקים עיקריים (A, B, C, D). לכל קטע יש את המיקוד המסוים שלו, אך התוכן בהחלט חופף מקטע אחד לאחר.

  • אזור A – רצועת החומה והמוות – המיקוד הכללי של חלק זה מכסה את פעולת החומה, כיצד היא שינתה את הנוף הפיזי, כמו גם את האכזריות שלו. באזור זה יש 4 תחנות נושא, אזורים קטנים שבהם יש אודיו, חזותי, תצוגות טקסט עם סיפורים, ראיונות וסיפורי עדי ראייה.
  • אזור B – הרס העיר – מתרכז באנשים שחיו כאן ברחוב ברנאואר והסביבה, במיוחד אלה במזרח ברלין.
  • אזור C – בניית החומה – מכסה את התפתחות בניית חומת הגבול, חיזוק וכן כיצד ממשלת מזרח גרמניה אכפה את הביטחון באזור ממש מאחורי הגבול.
  • אזור D – חיי היומיום על הקיר – בעיקר מדבר על כיצד השפיעה החומה על מי שהתגורר במערב ברלין.

 

סימני אבן מרוצפים

קווים אלה של אבני הדרך יעזרו לזהות את מיקומה המדויק של החומה במרכז העיר. עם זאת, היא אינה מופיע באופן רציף לאורך כל החלק העירוני של הגבול, ששטחו כ- 40 קילומטרים. כאשר החומה ירדה ב- 9 בנובמבר 1989, הגרמנים בצד המזרחי והמערבי היו להוטים להיפטר מכל זכר להפרדה.

גלריית הצד המזרחי

אטרקציה קלאסית נוספת שאי אפשר לפספס בשביל האופניים של חומת ברלין היא גלריית הצד המזרחי (איסט סייד). אמנים בינלאומיים ציירו את רצועת החומה שנותרה באורך 1.3 ק"מ, בשנת 1990, והפכה אותה לאחת הגלריות הפתוחות הארוכות בעולם, יותר מ -100 אמנים ממעל 20 מדינות קישטו את קטע הקיר האחורי ביצירות האמנות שלהם. 

המפורסמת ביותר היא ללא ספק העבודה המכונה "נשיקת האחווה", המתארת נשיקה בין המנהיג הרוסי ליאוניד ברז'נייב ויו"ר מפלגת SED במזרח גרמניה, אריך הונקר. זהו ללא ספק אחד הציורים האיקוניים ביותר של הגלריה אם לא ברחבי ברלין כולה.

מגדל שמירה ליד פוטסדאמר פלאץ

יותר מ- 300 מגדלי שמירה נהגו להשקיף על חומת ברלין, מגדלים אלו אפשרו לשומרי הגבול לתפוס אנשים שמנסים לברוח ממזרח ברלין. רק מעטים נותרו בחיים כדי לספר על כך. פוטסדאמר פלאץ משמשת כיום כאנדרטה היסטורית. מגדלים מרובעים גדולים יותר החליפו מאוחר יותר את הדגם הזה משנת 1966, דוגמה לסוג כזה של מגדלים ניתן למצוא ליד פארק טרפטאוור.

מחסום צ'רלי

מחסום צ'רלי הוא נקודת המעבר (לשעבר) המפורסמת ביותר בין מזרח ומערב ברלין. כיום, תיירים עוצרים בנקודה זו כדי להצטלם עם שחקנים לבושים כשוטרים צבאיים ועם העתק של השלט המפורסם: "אתה עוזב את הגזרה האמריקאית."

שער ברנדנבורג

שער ברנדנבורג (בגרמנית – ברנדנבורגר טור) הוא אחד מציוני הדרך המוכרים ביותר בברלין. נבנה על ידי מלכים פרוסים, אנדרטה זו עמדה איתנה במהלך מלחמת העולם ה- 1. לאחר ששדרד גם את המלחמה הקרה, הפך לסמלה של גרמניה המאוחדת ותזכורת נוקבת לטרגדיות ולניצחונות של ברלין. 

ציון דרך מפורסם זה בברלין היה בשטח ההפקר לאחר הקמת החומה. למרות שהחומה חסמה באופן רשמי ממערב ברלין, חומה קטנה יותר הגבילה גם את הגישה לאנדרטה גם עבור הצד המזרחי. למידע נוסף (קליק על הקישור)

אתר ההנצחה של חומת ברלין – כמה זמן נדרש לביקור?

טיול רגלי מקצה לקצה של התערוכה החיצונית המרכזית יכול להימשך שעה לפחות וזאת מבלי להזכיר את הביקור במרכז המבקרים ושאר התערוכות, מה שישאיר טעם לא החמצה, כדאי להקדיש לפחות שעתיים עבור הטיול.

הזמן הממוצע של המבקרים הוא: שעתיים עד שלוש.

 סיור וירטואלי בחומת ברלין (איכות 4K):

ההיסטוריה של אתר ההנצחה של חומת ברלין

ב -2 באוקטובר 1990, יום לפני איחוד גרמניה, הוכרז במזרח ברלין על קטע הגבול שחצה את בית הקברות של ספריאן כאל אנדרטה היסטורית. בשנת 1994 נערכה תחרות לעיצוב אנדרטה המוקדשת לקורבנות חומת ברלין ולזכר חלוקת העיר.

בשנת 1997, ביוזמת הסנאט בברלין, הוקמה עמותת חומת ברלין כדי לפקח על הקמת מרכז תיעוד בבית הקהילה של כנסיית הפיוס שייפתח ב- 9 בנובמבר 1999, יום השנה העשירי לנפילת החומה. המרכז היה אמור לשמש תוספת לאנדרטה, לספק מידע עובדתי וחינוכי.

המרכיבים הללו מאפשרים למבקרים ללמוד על ההיסטוריה וההשלכות של חומת ברלין בשלושה מישורים שונים: אמנותית, עובדתית ורוחנית. המבקרים יכולים לבחור כיצד הם רוצים להתקרב לאתר ההיסטורי ולהתייחס לראיות העבר.

האנדרטה ברחוב ברנאואר הוקמה כאתר ההנצחה המרכזי לקורבנות חומת ברלין. מרכז המבקרים פינת רחוב ברנאואר וגרטנשטראסה נפתח בשנת 2009 ומשמש נקודת מוצא לקבוצות ולמבקרים בודדים. הוא מספק מידע כללי על החומה ומראה למבקרים מה יש לאנדרטה להציע. חלק מרכזי באנדרטה הוא התערוכה באוויר הפתוח ברצועת הגבול לשעבר בצד הדרומי של רחוב ברנואר, הנגישה בכל עת.

"חלון הזיכרון", שהושלם בשנת 2010, הוא מרכיב מרכזי בשטח בית העלמין לשעבר של סופיין, ומספק לקורבנות בחומת ברלין אתר הנצחה מכובד. ב- 9 בנובמבר 2014, יום השנה ה -25 לנפילת החומה, נפתחה במרכז התיעוד המשופץ של האנדרטה תערוכת הקבע החדשה "1961 | 1989. חומת ברלין". התערוכה מסבירה את המצב הפוליטי וההיסטורי שהוביל לבניית החומה, לנפילתו ולאיחוד גרמניה מחדש.

מידע כללי על אתר ההנצחה של חומת ברלין

שעות פתיחה:

  • החומה – 24/7 – 365 ימים בשנה.
  • תערוכת החוץ – מדי יום, החל מהשעה 8:00 בבוקר ועד השעה 22:00 בלילה.
  • מרכז מבקרים ותיעוד – ימי שלישי עד ראשון (סגור בשני) החל מהשעה 6:00 בבוקר ועד השעה 18:00 בערב.
  • תערוכת תחנת הרפאים – מדי יום, החל משעה 4:00 בבוקר ועד השעה 1:00 של יום אחרי.

יצירת קשר:

  • טלפון +49 30 467986666
  • עמוד הפייסבוק הרשמי
  • דוא"ל – info@stiftung-berliner-mauer.de

כתובת:

Bernauer Str. 111, 13355 ברלין, גרמניה.

דרכי הגעה:

רכבת תחתית (S-Bahn):  קו S1, S2, S25 ו- S26.
אוטובוס – קו N40 ו- 247.
רכב פרטי – באמצעות Waze (לחיצה על הקישור תוביל ליישומון ותתחיל בנסיעה), לציין אתר ההנצחה של חומת ברלין.
רכבת חשמלית – קו M10, M8 ו- 12.

עלויות:

חינם, ללא עלות.

האתר הרשמי:

https://www.berliner-mauer-gedenkstaette.de/de/index.html

מתי כדאי לבקר?

הזמן הטוב ביותר לבקר באתר ההנצחה הוא מאי עד ספטמבר, כאשר מזג האוויר הוא אידיאלי להסתובב (מקום פתוח). לעומת זאת החורף מקפיא: הטמפרטורות מגיעות למתחת לאפס.

מותאם עבור (גילאים):

כל המשפחה.

עוד אטרקציות ומדריכים בגרמניה