צ'ק פוינט צ'ארלי היה התפאורה של סרטי מותחנן וריגול רבים המחסום שממוקם בפינת פרידריכשטראסה וצימרשטראסה מהווה תזכורת למעבר הגבול לשעבר, למלחמה הקרה ולחלוקת ברלין. עמדת השמירה, המחסום, הדגל ושקי החול מבוססים כולם על האתר המקורי – ומהווים נושא פופולרי לתמונות. אין זה פלא שצ'ק פוינט צ'ארלי הוא אחד המראות בברלין שכולם מעוניינים לראות.
צ'ק פוינט צ'ארלי - מה רואים במוזיאון
מוזיאון צ'ק פוינט צ'ארלי אוסף חפצים היסטוריים במשך עשרות שנים, והם צברו אוסף מרשים למדי המשתרע על פני כל ההיסטוריה של המיקום הזה. יש ארבע תערוכות עיקריות, שכל אחת מהן מתמקדת בסיפור אחר על המלחמה הקרה.
החומה
תערוכה זו מספרת את סיפור חומת ברלין מאז הקמתה בשנת 1961 ועד נפילתה. באמצעות סדרת תמונות, חפצים מקוריים וטקסטים מכל התקופה ההיסטורית, תצוגה זו מספקת מבט על איך הדברים היו בברלין בזמן שהחומה הייתה במקום.
על המחסום
מידע על מעבר הגבול הידוע ביותר לאורך חומת ברלין. תערוכה זו מספקת מבט מפורט על המחסום מאז הקמתו ועד תום השימוש בו, כולל כמה תמונות ופרטים על ההפגנות הרבות וניסיונות הבריחה שהתרחשו בנקודה.
הבריחות השונות
למרות שהיו הרבה סיפורים טרגיים שהסתובבו סביב חומת ברלין, תוצאה מעניינת של הגבול הייתה כל ניסיונות הבריחה היצירתיים. תערוכה זו מספרת את סיפורם של בריחות רבות ושונות – מוצלחות וכושלות כאחד – ואת ההשפעה שהייתה להם על חיי הגרמנים
העיר ברלין בתקופת המלחמה הקרה
תצוגה זו מתארת את שני צידי העיר המחולקת ואיך נראו כל צד במהלך המלחמה הקרה. כל צד של ברלין מושווה ומנוגד מבחינת האופן בו הם ראו את עצמם וכיצד הם נראו על ידי אחרים.
כמה זמן להקדיש לסיור בצ'ק פוינט צ'ארלי?
זה משתנה בהתאם לעמידה בתור ובעונה. עם זאת, כדאי להקדיש עבור הביקור לפחות שעה עד שעתיים בכדי להספיק ולראות את המוזיאון והמיצג המפורסם. עבור חובבי המוזיאונים, כנראה שיבלו קצת יותר ויגיעו ל- 3 עד 4 שעות מאחר ויש הרבה מידע לקרוא (באנגלית).
צ'ק פוינט צ'ארלי – עובדות מעניינות
6 עובדות על מעבר הגבול בברלין ששימש כסמל איקוני של המלחמה הקרה:
- רק זרים הורשו לעבור דרך המחסום – זה המחסום היחיד בו גרמניה המזרחית אפשרה לדיפלומטים של בעלות הברית, אנשי צבא ותיירים זרים לעבור למגזר הסובייטי בברלין.
- הוא היה ממוקם כמה מטרים ממחסום מזרח גרמני שהיה גדול בהרבה ממנו – למרות היותו פעיל במשך כמעט 3 עשורים, הצד של בעלות הברית בצ'ק פוינט צ'ארלי כלל רק צריף טרומי זעיר וכמה שקי חול.
- למחסום יש כמה מסיפורי הבריחות נועזות ביותר של מזרח גרמנים – הצלם הורסט בייר ערך צילום בצ'ק פוינט צ'ארלי ואז קפץ מעבר לגבול תוך שהוא מעמיד פנים שהוא מצלם תמונות.
- זה היה נקודת החיכוך הידועה לשמצה בין ארצות הברית לברית המועצות – גנרל אמריקני הציג מפגן כוח על ידי העברת 10 טנקים לעמדה סביב המחסום. המזרח גרמנים הגיבו במיקום של 30 טנקים מסוג בצד הגבול המזרחי. ב- 27 באוקטובר 10 מהם רכבו קדימה לפגוש את השריון האמריקאי. במשך כ- 16 שעות, 2 הצדדים בהו זה בזה באחד העימותים המזוינים היחידים של המלחמה הקרה. הפוטנציאל למלחמת העולם ה- 3 נמנע רק כאשר הנשיא ג'ון פ. קנדי יצר קשר עם מנהיג ברית המועצות ניקיטה חרושצ'וב ושכנע אותו לסגת.
- מוקד ששימש מדי פעם להחלפות שבויים – טייס מטוס הריגול האמריקני U-2 פרנסיס גארי פאוורס עבור רודולף הבל, סובייטי שנעצר בניו יורק והורשע בריגול (סיפור מאוד ידוע). מאוחר יותר שימש צ'ק פוינט צ'ארלי למספר חילופי שבויים אחרים.
- אזרחי מזרח גרמניה הסתערו על השערים במהלך נפילת חומת ברלין – ממשלת מזרח גרמניה הקלה בסופו של דבר על מגבלות התנועה ב- 9 בנובמבר 1989, באותו לילה פרצו מסיבות רחוב מאולתרות סביב ברלין. אלפי תושבי מזרח גרמניה התכנסו מחוץ למחסום צ'רלי ונקודות מעבר אחרות והחלו לצרוח על השומרים שיפתחו את השערים. מערביים עמדו בצד השני וצעקו לבני ארצם לבוא ולהצטרף אליהם.
סיור וירטואלי בצ'ק פוינט צ'ארלי (איכות 4K):
צ'ק פוינט צ'ארלי – טיפים שכדאי לדעת לפני:
- הכניסה חופשית אם קיים כרטיס ברלין או כרטיס קבלת הפנים של ברלין.
- ליד צ'ק פוינט צ'ארלי נמצאת שורה של אבני דרך, זה מסמן את מיקומה הקודם של חומת ברלין.
- אם מחפשים לצלם תמונות מדהימות, הבוקר הוא אחד הזמנים הטובים ביותר שכן האור הוא פנטסטי, במידה ולא מספיקים – השקיעה יכולה להיות מעולה.
- קרם הגנה – ברלין יכולה לבלבל, יש ממש אפס צל וחשופים לחלוטין לשמש.
- חותמות על הדרכון – השומרים מטביעים את הדרכון בחותמות העתק ששימשו פעם כשעברו בין מזרח ומערב ברלין. עם זאת, לחותמות יש פוטנציאל לגרום לבעיות ואף לפסול את הדרכון.
מחסום צ'ארלי – ההיסטוריה
צ'ק פוינט צ'ארלי (מחסום צ'רלי) היה נקודת המעבר (בין השנים 1961 עד 1990) הידועה ביותר של ברלין, בין הצד הקומוניסטי (מזרח ברלין) לבין הצד הדמוקרטי שנשלט בידי אמריקה (מערב ברלין). בשנת 1961, ממשלת מזרח גרמניה הקימה במפתיע חומה בגבולותיה כדי להגביל את האזרחים מהצד המזרחי שניסה לברוח לצמיתות לצד המערבי.
הוקמו כמה מחסומים, כל אחד מהם היה עם גדרות תיל ונשמר בקפידה על ידי כוחות מזרח גרמניה. אפילו ניתנו הוראות לירות בכל מי שינסה לעבור באופן בלתי חוקי ממזרח ברלין למערב ברלין. יותר מ -1,300 תושבי מזרח ברלין מתו בניסיון להימלט באמצעים ומיקומים אחרים לאורך החומה.
למה דווקא צ'ארלי?
בתגובה לממשלת מזרח גרמניה שאטמה את מזרח ברלין, האמריקנים בנו מחסומים משלהם. 3 המחסומים האמריקאים, מחסומים A, B & C, נקראו באמצעות האלף-בית הפונטי. מחסום א' (A) היה ידוע בשם מחסום אלפא (Alpha), מחסום ב' (B) היה מחסום בראבו (Bravo) ומחסום ג' (C) היה מחסום צ'רלי (Charlie). מחסום צ'רלי היה הידוע מבין השלושה משום שהוא היה המחסום היחיד שדרכו יכלו אנשי דיפלומטיקה, צבא אמריקני ומבקרים שאינם גרמנים לעבור למזרח ברלין.
בשונה מהמחסומים במזרח גרמניה, המחסומים האמריקניים לא נועדו להגביל את תנועת האנשים בין מזרח ומערב ברלין. הם היו שם בעיקר כדי להודיע לאנשים כי ברגע שעברו את המחסום למזרח ברלין, הם כבר לא היו בחברה דמוקרטית (דיי מזכיר את מדינת ישראל של היום).
מידע כללי על צ'ק פוינט צ'ארלי
שעות פתיחה:
- המוזיאון ובית הקפה פתוח מדי יום החל מהשעה 9:00 בבוקר ועד השעה 22:00 בלילה.
יצירת קשר:
- טלפון +49 30 253725-0
- דוא"ל – info@mauermuseum.de
כתובת:
Friedrichstraße 43-45, 10117 ברלין, גרמניה.
דרכי הגעה:
רכבת תחתית – קו U6 ירידה בתחנת קוכשטראסה.
אוטובוס – קו N6 ו- M29 ירידה בתחנת קוכשטראסה.
רכב פרטי – באמצעות Waze (לחיצה על הקישור תוביל ליישומון ותתחיל בנסיעה), לציין צ'ק פוינט צ'ארלי.
עלויות המוזיאון:
- עד גיל 6 – חינם, ללא עלות.
- מבוגר – 14.5 אירו.
- מדריך שמע – 5 אירו נוספים.
- תמונה – 5 אירו נוספים.
האתר הרשמי:
https://www.mauermuseum.de/en/start/
מתי כדאי לבקר?
מחסום צ'ארלי נגיש לאורך כל השנה, ללא קשר למזג האוויר. עם זאת, מזג האוויר הטוב ביותר לסיור בצ'ק פוינט צ'ארלי הוא ממאי עד ספטמבר. כדאי להגיע בשעות הבוקר המוקדמות, כשהמוזיאון והמחסום פחות צפוף. בדרך כלל הרבה פחות צפוף לאחר שקיעת השמש, אבל זה גם הרבה יותר קשה לראות את המחסום לאחר רדת החשכה. המוזיאון לא עמוס מאוד בימי שני ושלישי.
מותאם עבור (גילאים):
כל המשפחה.