המוזיאון היהודי בברלין: ההיסטוריה של יהדות גרמניה

המוזיאון היהודי בברלין: ההיסטוריה של יהדות גרמניה

המוזיאון היהודי בברלין פתח את תערוכת הקבע שלו. המבקרים יכולים לעקוב אחר ההיסטוריה של העם היהודי בגרמניה מימי הביניים ועד ימינו בדרך של מולטימדיה ואינטראקטיביות ולקבל תובנות לגבי התרבות היהודית בגרמניה על ידי סיפור סיפורים באמצעות חפצים אישיים, המוזיאון בוחן מקרוב את אירועי העבר, כולל רדיפת יהודים ברחבי אירופה והשואה. אפשר גם לראות את המרתף של בניין ליבסקינד עם גן הגלות ואת המיצב "עלים שנפלו" מאת מנשה קדישמן בחלל הריק של הזיכרון. 

המוזיאון היהודי בברלין - את מה שכדאי לראות

המוזיאון היהודי בברלין הוא בכלל לא מה שמצפים שכשאומרים מוזיאון קלאסי. הינה הנקודות העיקריות שכדאי לראות בזמן שמבקרים במוזיאון:

המבנה – יצירה בפני עצמו

המבנה יוצא הדופן של המוזיאון מכה גלים עוד לפני שבכלל נכנסים פנימה. צורות הזיגזג של הבניין וזוויותיהם החדות מוסוות בטיטניום ואבץ. 

קולגיינהאוס

היכנסו דרך קולגיינהאוס, המתוארך למאה ה- 18. כניסה זו מובילה לקומת הקרקע של בניין ליבסקינד. כאן בוחרים בין 3 צירים שונים, המסמלים את החיים היהודיים בגרמניה – גלות, שואה והמשכיות:

  • ציר הגלות מוביל לגן הגלות. מגדלי בטון ואדמה לא אחידה מקימים תחושה של חוסר וודאות. שיחי זית קיימים, המסמלים ביטחון בעת צרה. 
  • ציר השואה מוביל למגדל חשוך. פיר בטון חשוף עם שסע אור צר המשמש סמל לחוסר תקווה ונטישה.
  • ציר ההמשכיות  מוביל למסדרון החוצה את שני הצירים האחרים – מטרתו לסמל את המשכיות קיומה של העם היהודי והיהדות בפרט על אף השואה.

שלכת

ב"חלל הזיכרון" שבקומת הביניים קיימת יצירתו יוצאת הדופן של האמן מנשה קדישמן. אלפי פרצופים מברזל שזרוקים על האדמה.

המוזיאון היהודי בברלין – כמה זמן להקדיש לסיור?

המוזיאון היהודי בברלין  בעל מספר נקודות עיקריות שכדאי לא להחמיץ, כדאי להקדיש עבור הביקור לפחות שעה וחצי עד שעתיים בכדי להספיק ולראות את הנקודות העיקריות, היפות והמעניינות, לכל מי שסקרן מההיסטוריה, העם היהודי ותקופת השואה יכול למצוא את עצמו גם מגיע ל- 3-4 שעות ויותר ודיי בקלות. 

חשוב לזכור! זהו המוזיאון הכי מפורסם בגרמניה לעם היהודי.

מסעדה במוזיאון היהודי בברלין

במוזיאון היהודי בברלין קיים בית הקפה שמציע אפשרויות ארוחת צהריים משתנות, חומוס, עוגות תוצרת בית, קפה ומשקאות קרים מרעננים. אפשר לעצור להפסקה בבית הקפה, בחצר הזכוכית או במזג אוויר טוב בגן המוזיאון.

שעות הפתיחה:

  • החל מהשעה 10:00 בבוקר ועד השעה 18:00 בערב (בין השעות 12:00 בצהריים עד השעה 15:00 בצהריים מוגשות גם ארוחות חמות וצהריים).

 סיור במוזיאון היהודי בברלין:

המוזיאון היהודי בברלין – טיפים שכדאי לדעת לפני:

  • ישנם 2 מקומות חניה לנכים ליד הכניסה למוזיאון.
  • מדריך השמע תומך ב- 2 שפות בלבד (לא כולל עברית, לא מובן בכלל): אנגלית וגרמנית.
  • נעליים נוחות – המוזיאון יכול לסחוף שעות של ביקור, לכאן כדאי להגיע בלבוש נוח ונעליים מותאמות.
  • שווה להוריד את אפליקציית המוזיאון בחינם עם מדריך שמע.

ההיסטוריה של המוזיאון היהודי בברלין

ב- 24 בינואר 1933 פותח המוזיאון היהודי בברלין את שעריו בפעם הראשונה ברחוב אורניאנבורגר, אלו ימים ספורים לפני שהיטלר מונה לקנצלר הרייך ב- 30 בינואר 1933. המרכז נוהל על ידי הקהילה היהודית בברלין, בין אוצרות המוזיאון היה אוסף מדליות מלכותיות כתובות עברית. בנובמבר 1938, הגסטאפו סגר את המוזיאון והחרים את אחזקותיו.

ב- 18 בנובמבר 1975, הוחלט לבנות מחדש את ארמון אפרים מול המוזיאון של ימינו ולהשתמש במרחב שלו למוזיאון יהודי חדש. עם זאת, תוכניות אלה נגנזו ולא ממומש. במקביל, מוזיאון ברלין רוכש את אוסף היודאיקה של צבי סופר, חזן ממונסטר שנפטר בשנת 1980 עבור המוזיאון היהודי העתידי.

ב- 26 בנובמבר 1986 המחלקה היהודית במוזיאון ברלין פותחת 3 חללי תצוגה ב מרטין-גרופיוס-באו. חללים אלו שימשו עד שנת 1998 להצגת תערוכות קבועות וזמניות העוסקות בהיסטוריה ובתרבות היהודים בברלין. ביוני 1989, נבחר עיצוב בין השורות מאת דניאל ליבסקינד מתוך 165 הצעות.

בשנת 1990 מקבלת המחלקה היהודית במוזיאון ברלין 10 ציורים ממוזיאון ישראל. ציורים אלו הגיעו מהמוזיאון היהודי לשעבר בברלין, שהאוסף שלו הוחרם עם סגירת המוזיאון בשנת 1938. חלק מאוסף הציורים התגלה מחדש בשנת 1946 והועבר לימים למוזיאון ישראל בירושלים. 

בשנת 1992 המוזיאונים להיסטוריה של העיר במערב ומזרח ברלין מתאחדים, ומאגדים מגוון חפצים הקשורים להיסטוריה של היהודים בברלין. 

טקס הפתיחה ועד היום

בטקס הפתיחה בסוף ינואר 1999 הועבר בניין המוזיאון למינהל התרבות. באביב 2001 ביקרו במבנה הריק עדיין כ -350,000 איש מכל רחבי העולם. בשל המחלוקת סביב המסגרת המוסדית הראויה והאינטרס הציבורי בארכיטקטורה המרהיבה של ליבסקינד, הרצון גובר למוזיאון יהודי עצמאי.

ב- 13 בספטמבר 2001, המוזיאון היהודי בברלין פותח את תערוכת הקבע שלו, המציגה אלפי שנים של היסטוריה יהודית נגישה עם אלמנטים אינטראקטיביים רבים.

למידע המלא המלא ניתן לראות באתר הרשמי של המוזיאון (קליק למידע נוסף)

מידע כללי על המוזיאון היהודי בברלין

שעות פתיחה:

  • ראשון עד שבת, החל מהשעה 10:00 בבוקר ועד השעה 19:00 בערב (כניסה אחרונה ב 18:00).
  • סגור ב- 31 באוקטובר ( הענקת פרס הבנה וסובלנות ), 24 בדצמבר (ערב חג המולד), ערב ראש השנה, ראש השנה ויום כיפור.

יצירת קשר:

כתובת:

Lindenstraße 9-14, 10969 (לינדנשט) ברלין, גרמניה.

הגישה לכל התערוכות היא דרך הכניסה לבניין הישן.

דרכי הגעה:

רכבת תחתית – קו U1, U6 ירידה בתחנת הלשס טור.
אוטובוס – קו 248, ירידה בתחנת המויזאון היהודה | קו M29 ירידה בתחנת לינדנשטראסה / פינת אורניאנשטראסה | קו 41 ירידה בתחנת גשר זוסן.
רכב פרטי – באמצעות Waze (לחיצה על הקישור תוביל ליישומון ותתחיל בנסיעה), לציין המוזיאון היהודה בברלין. חנייה בחינם אפשרית ברחובות הסמוכים.
עלויות:

  • עד גיל 18 – חינם, ללא עלות.
  • מגיל 18 ומעלה – 8 אירו.
* הכניסה למוזיאון אפשרית כרגע רק עם כרטיס משבצת זמן, אותו אפשר לרכוש באופן מקוון (קליק לקישור הרכישה)

האתר הרשמי:

https://www.jmberlin.de/en

מתי כדאי לבקר?

בוקר הוא בדרך כלל זמן טוב ללכת כמעט לכל מוזיאון, והמוזיאון אינו יוצא מן הכלל. כדאי להגיע כ- 10 דקות (בערך) לפני זמן הפתיחה. במידה ולא, אחר הצהריים המאוחרים די טוב – בימי שני, טיפה עמוס יותר.

מותאם עבור (גילאים):

כל המשפחה. מאוד כדאי במיוחד עבור ילדים שיכירו וילמדו את ההיסטוריה של העם היהודי ופרט את השואה.

עוד אטרקציות בברלין