פארק גואל בברצלונה של אנטוני גאודי הוא בלתי צפוי כפי שפארקים אמורים להיות. הפארק שבמקור צריך היה להיות מקום דיור לעשירים, שהוזמן על ידי יוסבי גואל. גואל שכר את גאודי אך בסופו של דבר הפרויקט נכשל בעקבות תנאי בנייה בלתי תואמים לשטח ומרחק רב (בתקופה ההיא) לעיר. גאודי שלא ויתר, המשיך הלאה וטיפח את הפארק לאחר שלקח השראה מגנים שראה באנגליה. גואל יצר את הפארק מסביב לאלמנטים הטבעיים במקום להרוס אותם והפך אותו למקום חוויתי במיוחד.
גלו מה עוד גואל עשה בפארק, מדוע הוא מפורסם כל כך, כמה זמן צריך כדיי להנות מחוויה מלאה, מה אפשר לראות ועוד…
על המקום - מה רואים?
פארק גואל משתרע על שטח של 42 דונם וכולל אביזרי פארק יומיומיים עם טוויסט ניכר של האמן גאודי. במקום ספסלים רבים המפוזרים ברחבי הפארק, כאן יתקבלו המבקרים בספסל עשוי אבן בצורה גלית וארוכה המעוטרת בפסיפסים תוססים ונוף לים. במקום בניינים אדמיניסטרטיביים רגילים, מרכזי קבלת הפנים כאן (שמאכלסים מזכרות וחומרי למידה בפארק על גאודי והפארק) נראים כמו בניינים שנלקחו מהספר של ד"ר סוס. אפשר למצוא שפע של מסלולים ציוריים לאורך צמחיה ירוקה, גרם מדרגות דמוי רעפים ועוד. בזמן שנמצאים בפארק, כדאי לא לפספס את ההזדמנות לראות את סלע היפוסטילה.
סלע היפוסטילה, שנמצא ממש בכניסה, נועד במקור להיות שוק. כיום הוא משמש לא יותר מאשר לסנוור את המבקרים בעמודי האבן המפוארים וביצירות הפסיפס היפות. אטרקציות פופולריות נוספות כוללות את קאסה מוזיאון גאודי (מוזיאון בית גאודי), המוזיאון שהיה בעבר ביתו של גאודי, וטורו דה לה טרס קריוס, נקודת תצפית עם נוף מרשים למדי של העיר הממוקמת בנקודה הדרומית-מערבית של הפארק.
כמה מהתכונות הבולטות ביותר של פארק גואל – פסיפסי הרסיסים הצבעוניים – אינם פרי יצירתו של גאודי. עוזרתו, האמנית ג'וזפ מריה חוג'ול, הייתה אחראית על ספסלי האריחים הגליים של הפארק, כמו גם על התקרה המרופדת והכיפית של חדר ההיפוסטיל.
פארק גואל – ההיסטוריה של המקום:
בשנת 1885 התעשיין יוסבי גואל, הפטרון של גאודי, רכש את השטח על רכס הרים, עם נוף נהדר שמשקיף לעבר הים של ברצלונה.
בשנת 1890 הורה גואל לאדריכל אנטוני גאודי לבנות עיר גן עבור המעמד הגבוה, בה העיר והטבע צריכים להתמזג יחד – בניינים, וילות, כבישים יער קסום ופארק נרחב. הפארק נפתח בשנת 1922.
בשנת 1929, שנת התערוכה העולמית השנייה, הועבר הפארק לציבור. בשנת 1963, בית המגורים לשעבר של גאודי נפתח כמוזיאון. בשנת 2005 נכלל הפארק ברשימת מורשת התרבות של אונסק"ו.
מדוע שווה לבקר בפארק גואל
פארק גואל הוא בהחלט פארק מרשים ומקסים לבלות בו ביום שימשי בברצלונה. השבילים בשטחים הירוקים יפים וקסומים, המאפשרים בהחלט לצאת לטיולים ארוכים. מהפארק נשקף נוף נהדר על העיר עד לים. באזור המונומנטלי ניתן למצוא ציוני דרך של ברצלונה עם הדרקון הידידותי. אין ספק שבפארק גואל אפשר לחוות יום פנטסטי.
דברים שכדאי לראות בפארק גואל
פארק גואל הוא מקום צבעוני בברצלונה וזאת ללא ספק חוויה שלא כדאי להחמיץ! הכניסה לפארק היא בחינם ומתאימה לכל הגילאים: ילדים, משפחה, חברים, זוגות וקשישים (בחלקים ספציפיים ולא בכל הפארק. פירוט נרחב בהמשך), מכיוון שהם יכולים להגיע לחלק ספציפי בפארק דרך מדרגות נעות. חלק מרגעים הקסומים, זה פשוט ללכת "לאיבוד" בפארק תוך איבוד תחושת הזמן, בשילוב הרוגע, השלווה והשקט שמאפיינים אותו, עושים את ההבדל בינו לבין פארקים אחרים. אפשר ממש לצעוד בשבילים חלומיים עם עצים ופרחים ולהרגיש כחלק מתוך האגדה בעץ המכושף של שלגיה.
ספסל הסרפנטין
ספסל אריחי פסיפס המתפתל לאורך המרפסת סביב פארק גואל. טכניקת הסרפנטין, שהומצאה על ידי גאודי והייתה בשימוש נרחב בתקופות המודרניזם והסוריאליזם של קטלוניה. הספסל עוצב בעזרת אריחי ג'טיסון מבית מפעל קרוב, שנוצר בצורת נחש ייחודית ובגוונים מרהיבים. הן אמנותיות והן פונקציונליות, לנוח ולקבל את יופיו של הפארק בסטייל.
אל דרק
פסל סלמנדרה עשויה פסיפס שוכנת בשערי הפארק ומשמשת כסמלה של העיר ברצלונה. "אל דרק" ידוע בכמה שמות, כמו "הדרקון" ו"לטאת הפארק גואל". שימשה כשומרת עבור פארק גואל. צורות טרקנדיות ונחשיות הם נושאים נפוצים בכל עבודתו של גאודי, ופארק גואל הוא מיקום אידיאלי לראות וליהנות משניהם.
גני אוסטריה ומוזיאון בית גאודי
במקור נועדו גני אוסטריה להיות חלק מאחוזת הדיור, בעזרת 60 וילות שתוכננו להיבנות שם. בעקבות כישלון התוכנית, נפתח פארק גואל לציבור, וגני אוסטריה הפכו למשתלת צמחים. הם זכו בתואר גני המדינה (אוסטריה) בזכות תרומת עצים מאוסטריה בשנת 1977. ניתן לראות את שני הבתים שנבנו באחוזה מהגנים, אחד מהם הפך לביתו של אנטוני גאודי, וכיום הוא מוזיאון בית גאודי. מלא בצמחייה, גרמי מדרגות ומרפסות מדורגות בכדי ליהנות מהנוף היפה, זו היא עצירה מעניינת בטיול בפארק גואל.
חדר ההיפוסטיל
חדר היפוסטיל תוכנן במקור בשנת 1907 כשוק, הוא מורכב מ- 86 עמודים עליהם הגג נשען. פירוש המילה "היפוסטיל' הוא "מתחת לעמודים", והעיצוב משמש ליצירת קונסטרוקציות גדולות, כמו מבני ציבור, מקדשים וארמונות. העמודים מציגים גובה של 19.68 רגל (6 מטר) וקוטר של 3.94 רגל (1.2 מטר), והם מהסדר הדורי בצורה מתומנת. התקרה היא המוקד של חדר ההיפוסטיל, המציג טרקנדיות לבנות בכל רחבי העולם, עיצובי ספירלה וארבע מנורות תקרה עגולות המייצגות כל עונה בשנה. הצהרה ללא מאמץ בעיצוב, חובה לראות בביקור בפארק.
חדר כביסה
נבנה בצורה משופעת, המכבסה תוכננה לחקות את צורתו של גל אוקיינוס. נוצרו עם קירות מרקמים ופסלים מתואמים לאורך כל הדרך, העמודים החיצוניים הונחו על מנת לאבטח את הדרך מעל. גאודי השתמש בעיצוב זה כדי למזג את היצירתיות שלו עם הסביבה הטבעית שמסביב. המעברים נועדו לחבר בתים זה לזה בעדינות, עם גימור מרקם המשתלב בצלע הגבעה. בקרו בחדר הכביסה כדי להתחמם תחת השמש הספרדית, כמו גם לחזות בארכיטקטורה קטלאנית חדשנית במיטבה.
כמה זמן נדרש לפארק גואל?
- עבור אזור הגישה החופשית של הפארק, שהוא ענק למדי, הממוצע כ- שעה וחצי.
- הזמן הממוצע לביקור באזור מונומנטל (שם נדרשת כניסה עם כרטיס) הוא שעה.
- לביקור בביתו של גאודי, שנמצא בשטח הציבורי, הכניסה בעזרת כרטיס מיוחד והביקור אורך כ- 30 דקות.
סרטון קצר על פארק גואל:
פארק גואל – טיפים שכדאי לדעת לפני:
- קיימת אפליקציה חינמית עבור פארק גואל, כדאי להוריד לפני ביקור לקבלת מפות אינטראקטיביות וקטעי שמע אודות הפארק.
- אתר זה שווה במיוחד עבור חובבי אמנות וארכיטקטורה.
- ניתן לעקוף את ההמונים באמצעות כרטיס גישה מוקדמת.
- כדאי להגיע עם נעלי ספורט, קרם הגנה ומשקפי שמש במיוחד במהלך הקיץ.
- אינטרנט אלחוטי חינם זמין בכל רחבי אזור מונומנטל.
- בגלל מדרגות ושבילים לא אחידים, פארק גואל ברובו אינו מותאם עבור נכים ועגלות, אלא רק בנקדות ספציפיות.
- אזור הגבעה בחלק החופשי של הפארק הוא מקום פופולרי בשקיעה.
פארק גואל – עובדות שכדאי לדעת:
- אנטוני גאודי התגורר בפארק עד שמת – כשאיש לא רצה להשקיע באזור, הפרויקט ננטש ובשנת 1906, גאודי קנה בית שנבנה על המגרש. הוא גר עם משפחתו עד שנפטר בשנת 1926.
- הפארק במקור נבנה כאחוזת דיור מודרנית.
- על פי ועדת התיירות בברצלונה, רק 2.4 אחוזים מתושבי ברצלונה מבקרים בפארק. השאר הם תיירים לאומיים ובינלאומיים.
- העבודות על הפרויקט הסתיימו בשנת 1914 וב- 1926 נפתח רשמית כגן ציבורי.
- מוזיאון בית גאודי – תוכנן למעשה על ידי אדריכל קטלאני אחר, פרנצ'סק ברנגואר.
- האזור המרכזי, ידוע גם בשם "האזור המונומנטלי", שם ניתן לראות חלק ניכר מעבודותיו של גאודי.
- הפארק הוא המקום בו גאודי היה חלוץ הטכניקה המכונה "טרנקדיס" – פירוש המושג הוא "קצוץ" בקטלאנית, הטכניקה כוללת שימוש בחתיכות קטנות של קרמיקה חתוכות יחד עם מלט.
סיור וירוטאלי של פארק גואל (איכות 4K):
פארק גואל - כל הדרכים והמידע הדרוש
שעות פתיחה:
- מ- 1 בינואר עד 25 במרץ – משעה 08:30 עד 18:30
- מ- 26 במרץ עד 30 באפריל – משעה 08:00 עד 20:30
- מ-1 במאי ועד ה -27 באוגוסט – משעה 08:00 עד 21:30
- מ- 28 באוגוסט עד 28 באוקטובר – משעה 08:00 עד 20:30
- מ- 29 באוקטובר עד ה- 31 בדצמבר – משעה 08:30 עד 18:30
יצירת קשר:
דוא"ל parkguell@bsmsa.cat
כתובת:
08024 Barcelona, ברצלונה, ספרד
דרכי הגעה:
אוטובוס – קו D40, H6, 24, 32 ו- 92. האוטובוס בסמוך לפארק.
רכב פרטי – באמצעות Waze (לחיצה על הקישור תוביל ליישומון ותתחיל בנסיעה), לציין פארק גואל ברצלונה. חניון BSM Travessera de Dalt, לבירור מחירים והזמנת מקום מראש.
מטרו – קו 3, ירידה בתחנות Vallcarca ו- Lesseps. חשוב לדעת כי ההליכה אורכת כ- 15 דק' שלא בהכרח נוחות מאוד מתחנות המטרו.
עלויות:
אזור גאודי המונומנטלי: 8 €.
האתר הרשמי:
https://www.parkguell.es/en/portada
מתי כדאי לבקר (הזמן הטוב ביותר לביקור)?
מותאם עבור (גילאים):
כל המשפחה. (לגבי קשישים וזוגות עם עגלות לתינוקות – יש לקרוא את החידודים ולהתעדכן באתר הרישמי של הפארק)
יופי אתר חדש כל הכבוד אבל תבדקו את הטקסט לפני שמפרסמים ..כתוב פירוש המילה Güell הוא אנגלית בקטלאנית …לא נכון ! . גואל זה שם משפחה ..אנגלית בקטלאנית אומרים anglès ..מקווה שתתקנו תודה
היי מיה,
תודה על העדכון, נכון אכן זה ככה.
סודר בכתבה