רייכסטאג – מקום מושבו של הפרלמנט הגרמני ואחד מציוני הדרך המפורסמים ביותר בברלין, בניין הרייכסטאג הוא הישג מרשים של אדריכלות מהמאה ה- 19, עם כיפת זכוכית עתידנית ועמודים קלאסיים בחזית. גלו עוד בניין הרייכסטאג; נקודות עיקריות בסיור, טיפים, סיור וירטואלי, היסטוריה ומידע כללי.
רייכסטאג - מה רואים? נקודות עיקריות
לטפס על מדרגות הספירלה של כיפת הזכוכית של רייכסטאג כדי ליהנות מנוף פנורמי של העיר ברלין ממרפסת הגג והמסעדה, להאזין לסיור שמע, או לטייל במדשאה העצומה כדי להתפעל מהחזית המרשימה של הבניין. גלו את הנקודות העיקריות של בניין הרייכסטאג >>
כיפת הרייכסטאג
אחד משיאי הביקור ברייכסטאג הוא כיפת הזכוכית המרשימה שיוצר גורם משיכה מעניין. עם מרפסת הגג הצמודה ומסעדת כפר (Käfer), היא כיום אחת מציוני הדרך בעיר. ממרפסת הגג ניתן ליהנות מנוף נהדר של מרבית האטרקציות בברלין. טיפ: כרטיסים לכיפה בלבד אינם זמינים.
את הכיפה מאוד שווה לראות גם בבוקר מוקדם, גם בשקיעה (לצילום מטורף!) וגם בלילה לאווירה שונה אך יפה מאוד מהיום.
ארכיון הצירים הגרמניים
"ארכיב חברי הפרלמנט הגרמניים" הוא יצירה מרשימה ובו זמנית אחת השנויות במחלוקת ביותר בבניין. הוא תוכנן על ידי האמן הצרפתי כריסטיאן בולטנסקי. שמות ותקופות השלטון של כל הנבחרים היו מוצגים על קופסאות מתכת. בשנים 1933-1945 קופסה שחורה אחת מייצגת את "השנים השחורות" של ההיסטוריה הגרמנית, תקופת הנאצים.
השתתפות בישיבת מליאה
לחויה יוצאת דופן, במהלך הביקור ברייכסטאג בברלין: צפייה כיצד נעשית פוליטיקה. מי שרוצה לדעת כיצד נוצרת פוליטיקה, יש לו אפשרות להשתתף בישיבת מליאה. מגלריית המבקרים מסתכלים מקרוב על כתפיהם של חברי הבונדסטאג. השתתפת באחד הדיונים הסוערים זה לא משהו שיוצא לכל אחד ובכל יום.
אנדרטת החומה
מאז הקמת חומת ברלין בשנת 1961, מספר רב של אנשים מתו בניסיון לחצות את הגבולות. הנרצחים מונצחים במבנה בצורת אנדרטה. מקרי המוות רשומים על קיר עם שנת המוות בהתאמה. סימן זיכרון חשוב לכל הקורבנות ובני משפחותיהם שסבלו תחת הדיקטטורה עד 1990
מסעדה בשם "כפר" על הגג
ממש ליד הכיפה, על גג בניין הרייכסטאג, תמצאו את מסעדת קפר. מדוע לא לשלב ביקור בכיפה עם חתיכת עוגה וכוס קפה טעימה בשמש? בנוסף להצעות ארוחת ערב, המסעדה מציעה גם ארוחות בוקר וצהריים זולות יותר
רייכסטאג – כמה זמן נדרש לביקור?
רייכסטאג דורש לפחות שעתיים – שלוש, לתצפית מהכיפה, כדאי לתזמן לפחות שעה אחת נוספת, בנוסף חשוב לדעת שיש זמני המתנה עד כשעתיים בתור. עבור מי שמתכנן להשתתף בפגישה בחדר או לבקר בתערוכה צריך לאפשר זמן מספיק. יצירות אמנות פופולריות הן "ארכיב הצירים הגרמנים" במרתף הרייכסטאג. משקה מרענן במסעדת "כפר" נחשב לסיכום מוצלח לביקור הרייכסטאג.
סיור וירטואלי בבניין רייכסטאג (איכות 4K):
בניין הרייכסטאג – טיפים ועובדות שכדאי לדעת לפני:
- אתר שלא כדאי לפספס, במיוחד עבור מי שמגיע בפעם הראשונה לברלין.
- הכניסה לרייכסטאג היא בחינם, אך על המבקרים להירשם מראש במרכז שירות הבונדסטאג הגרמני (קליק להרשמה).
- על כל המבקרים להציג דרכון או תעודת זהות רשמית בעת ההגעה ובתוקף.
- לא ניתן להיכנס עם תיקים ושקיות גדולות, ישנה בדיקה קפדנית בכניסה.
- מדריכי שמע זמינים ב -11 שפות שונות (לא כולל עברית) – גרמנית, אנגלית, צרפתית, ספרדית, איטלקית, פולנית, פורטוגזית, רוסית, טורקית, הולנדית וסינית.
- מדריכי שמע מיוחדים יהיו זמינים גם לילדים, לאנשים עם מוגבלות ובשפה קלה.
- רייכסטאג נגיש לכיסאות גלגלים באופן מלא.
- כדאי להירשם כשבועיים לפחות לפני הביקור, ישנם עומסים ודרישה רבה.
- משפחות עם ילדים או אנשים עם מוגבלות נהנים מכניסה מועדפת ועבורם זמינה כניסה נפרדת.
רייכסטאג – הבניין וההיסטוריה
מה שהופך את הרייכסטאג למוכר כל כך הוא לא רק הארכיטקטורה שלו וגם לא העובדה שהוא המושב הנוכחי של הפרלמנט הגרמני (הבונדסטאג). מה שמאגד את הצופים הסקרנים מרחבי העולם קשור יותר לאירועים ההיסטוריה והדרמתיים בעברו ובנוסף, התפקיד שמילא בזמן עליית המשטר הנאצי.
עד מלחמת העולם ה -2
הבניין המקורי תוכנן על ידי פול וולו ועוצב על פי אולם בפילדלפיה. מוטיבים דקורטיביים, פסלים ופסיפסים נעשו על ידי האמן אוטו לסינג. מאז תחילת הבנייה בשנת 1884 שיקף הרייכסטאג את האופי הסוער של הנהגת גרמניה לאורך שנים, כמעט כאילו הבניין עצמו היה סימן למזל רע. הקיסר וילהלם ה- 1, שהיה אז הקיסר, היה אחראי לבנייתו. עם זאת, הקייזר אפילו לא התלהב מהרעיון של הבניין מלכתחילה מכיוון שכיפתו של הרייכסטאג בסגנון הניאו-בארוק תוכננה להיות גדולה יותר מארמון שרלוטנבורג – הקיסר וילהלם השני רואה בבניין "שיא הטעם הרע".
הרייכסטאג הושלם בשנת 1894 ונהנה מהפסקה קצרה של שלום ושגשוג פוליטי כאשר שימש כבית המחוקקים של רפובליקת וויימר החל משנת 1919. עם זאת, הרייכסטאג משמש כביתו של הפרלמנט הגרמני עד שנת 1933, וזאת בשל שריפה שהבניין ניזוק בה קשות. אירוע זה מסמן את סופה של רפובליקת וויימר ומספק עילה נוחה להיטלר לדכא את חילוקי הדעות. קומוניסט מובטל בשם מרינוס ואן דר לוב, לקח אחריות על ההצתה, אך יש ויכוח רב האם הוא באמת מי שביצע את הפשע. היסטוריונים רבים טוענים כי: היטלר השתמש במתקפה כדי להכפיש את הקומוניסטים, וכתוצאה מכך לתפוס את השלטון שלו.
תחת הדיקטטורה הנאצית, הבניין נופל להזנחה ונפגע קשות במהלך מלחמת העולם השנייה.
אחרי מלחמת העולם, דרך המלחמה הקרה ועד היום
לארכיטקטורה נוספה כיפת זכוכית חדשה במקום שהיה בעבר, סמל להתחלה מודרנית עבור גרמניה. הכיפה מציעה נוף מרהיב של 360 מעלות לעיר, ומאפשרת לאור השמש להגיח אל רצפת החדרים הפרלמנטריים. יש אפילו תכונות חשמליות, המסייעות לווסת את כמות אור השמש המתסנן לחלל.
בניין הרייכסטאג - מידע כללי
שעות פתיחה:
- מדי יום, החל מהשעה 8:00 בבוקר ועד השעה 00:00 בלילה (כניסה אחרונה בשעה 21:45 בלילה).
- המסעדה פתוחה מדי יום, החל מהשעה 9:00 בבוקר ועד 00:00 בלילה (מהשעה 17:00 עד 19:00 יש הפסקה של שעתיים במסעדה והיא סגורה).
כדיי להשתתף בישיבת לשכבה:
- ימי רביעי, החל מהשעה 13:00 בצהריים ועד 16:00 אחה"צ.
- ימי חמישי החל מהשעה 9:00 בבוקר ועד השעה 22:00 בלילה.
- ימי שישי, החל מהשעה 9:00 בבוקר ועד השעה 14:00 בצהריעם.
* סגור ב- 24 בדצמבר.
* כדיי להשתתף בישיבת לשכבה נדרשת הרשמה גם בכתב (בנוסף על המקוון).
יצירת קשר:
- טלפון +49(0) 30 227-0
- דוא"ל – mail@bundestag.de
כתובת:
Platz der Republik 1, 11011 ברלין, גרמניה.
רייכסטאג ממוקם במיקום מרכזי ברובע ההיסטורי של ברלין-מיטה, על פלאץ דר רפובליק.
דרכי הגעה:
רכבת תחתית (U-Bahn) – קו העובר בין האופטבאנהוף לברנדנבורגר טור.
אוטובוס – קו 100, M41.
רכב פרטי – באמצעות Waze (לחיצה על הקישור תוביל ליישומון ותתחיל בנסיעה), לציין בניין הרייכסטאג.
עלויות:
האתר הרשמי:
מתי כדאי לבקר?
רייכסטאג יכול להיות עמוס מאוד, במיוחד במהלך הקיץ, לכן עדיף לבקר בימי חול או לגשת בזמנים לא שגרתיים, כמו לפנות בוקר כדי להימנע מעומס הקהל. לחוויה ציורית, כדאי לבקר בכיפת הזכוכית לאחר רדת החשיכה וליהנות מנוף מסנוור של קו הרקיע המואר של ברלין.
יש לצפות לתורים ארוכים, במיוחד בסופי שבוע.
מותאם עבור (גילאים):
כל המשפחה.