המדרגות הספרדיות (שמקבלות את שמם משגרירות ספרד הסמוכה) הן גימיק אדריכלי יוצא דופן הנחשב לאחת האטרקציות המובילות ברומא. כאן יכולים המבקרים לדרוך באותן מדרגות שעליהן הסופרים בלזק וביירון טיפסו להשראה במאה ה -19. המדרגות יפות במיוחד באביב כאשר הן מוקפות באזליאות (רודודנדרון – שושנת האלפים) פורחות.
סיור זה הוא אחד מציוני הדרך האדריכליים של רומא. מדרגות בארוק רחבות אלו מושכות אלפי מבקרים בבירת איטליה ומשמשות מקור השראה עיקרי לצילומים ואמנים. בתי אופנה מודרניים כמו פראדה, דולצ'ה וגבאנה, בולגרי, דיור מעדיפים למקם את הבוטיקים שלהם סמוך לבנייה הגרנדיוזית הזו.
גלו עוד על המדרגות, על ההיסטוריה, המיקום, למה אסור לשבת עליהן ועוד טיפים שווים >>
על המדרגות - ההיסטוריה, המראה כיום ומה שמסביב
המדרגות הספרדיות ממוקמות על מדרון תלול בין פיאצה די ספאניה שבבסיס ופיאצה טריניטה דיי מונטי בחלקה העליון הנשלט על ידי כנסיית טריניטה דיי מונטי. היא אחת מציוני הדרך המוכרים ביותר של רומא, המונצחת באינספור גלויות וסרטים. גרם המדרגות בן 138 המדרגות, נבנה בין השנים 1723 – 1725. המדרגות עברו ניקיון מוקפד אחרי מאות שנים של דריכות רגליים והחזיר את רמת השיש ליושנו ובימים אלה נראים כפי שהיו בהתחלה.
המדרגות נמצאות בקצה המזרחי של מרכז העיר העתיקה. מהנקודה הראשית יש מבוך של נתיבים צרים מאוד עמוסים בחנויות מעצבים שמחכות לחקירה.
המדרגות הספרדיות הן עדיין מקום לביקור של אמנים, ציירים ומשוררים. היום, בראש המדרגות הספרדיות ניתן למצוא מקבץ אמנים המציירים דיוקנאות מבקרים.
הסיפור וההיסטוריה מאחורי המדרגות הספרדיות
הפוליטיקה
אף על פי ששמם המטעה במקצת יביא רבים להניח אחרת, המדרגות הספרדיות לא מומנו בפועל על ידי הספרדים, אלא על ידי דיפלומט צרפתי בשם אטיין גופייה. החלק 'הספרדי' של השם מתייחס במקום זאת לשגרירות ספרד שהיתה ממוקמת על פיאצה די ספאניה (פשוטו כמשמעו 'כיכר ספרדית') בבסיס האנדרטה.
למעשה, למדרגות הספרדיות יש היסטוריה דו-משמעית ממש המבוססת על מאבק תחומי האינטרסים הצרפתיים והספרדית בשטח איטליה. הכנסייה הטיטולרית טריניטה דיי מונטי, המתנשאת על גבעת פינצ'יאן, הוקמה בעזרת לואי ה- 12 במאה ה- 16 והפכה מיד למעוז לאזרחים הצרפתים שחיו הרחק ממולדתם. במקביל הכיכר הספרדית ששכנה למרגלות גבעת פינסיאן מילאה גם תפקיד משמעותי ביותר עבור הספרדים, בעיקר בזכות זה ששגרירות ספרד שכנה שם.
לואי ה- 14 ניהל יחסים מתוחים עם המדינות השכנות אך בסופו של דבר, המנהיג הפוליטי הצרפתי אטיין גפי, החליט לחסל את המתח ולתקן את המצב על ידי הקמת גרם המדרגות, שנועד לחבר בין כנסיית טריניטה דיי מונטי לבין הכיכר הספרדית. בסך הכל זה עלה לגפי כ- 20 אלף סקודו (מטבע איטלקי נפוץ עד המאה ה- 19) בכדי להביא לחיים רעיון סמלי כזה ברומא.
הבנייה
לגבי התוכנית הראשונית, המדרגות הספרדיות היו צריכות להפוך למתחם אדריכלי גרנדיוזי ויומרני ביותר. הנקודה היחידה שהייתה לבעיה, הייתה פסל רכיבה על סוסים של לואי ה- 14 על ראש המבנה. העיר הרומית ראתה בעניין עלבון והטילה וטו על פרויקט הבנייה.
בשנת 1717 הוכרזה התחרות בין האדריכלים והדיאדה היצירתית של אלסנדרו פרצ'י ופרנצ'סקו דה סנקטיס זכתה להמשיך את הפרויקט. העבודות החלו בשנת 1723, אך רוב הזמן הושקע בפעילות טרום הבנייה, כגון גיבוש קרקע הגבעה וביסוס הכיכר.
לאחר השלמת בניית המדרגות בשנת 1725, הן זכו במהירות למוניטין של היותן מקום מעולה לצפייה באנשים משום שהם משכו קהל. ולא סתם התכנסות, אלא קהל יפה במיוחד. מדוע התקהלה כאן חבורה כל כך יפה? זה פשוט באמת, ריכוז גבוה של אמנים (ובהמשך צלמים) שנמשכו בעצמם לאנדרטה האטרקטיבית, שימשה כפיתיון לדוגמניות וכאלו שמנסים להיות דוגמנים.
המראה המודרני
מאז 1725, כאשר הבנייה הסתיימה, עד שנות ה- 90 של המאה ה- 20, המדרגות הספרדיות לא עברו שום שיחזור רציני. עם זאת, המדרגות נעשו רעועות והאבנים נאכלו בידי הזמן, הגשם והלכלוך. אווירת הרומנטיקה נשחקה, ולכן העיריה מצאה לנכון לשפץ את המורשת הזו.
בשנת 1997 הסיור המחודש והרענן שב לרשימת האתרים הפופולריים ביותר של רומא. זרמים עצומים של המטיילים מגיעים לאחד המדרגות המלכותיות והיפות באירופה כולה. מדי שנה, בבוא האביב, עציצים עם אזליאות ופטוניות צובעים את גרם המדרגות בצבעים ורדרדים ומלאי פנים. בעוד שבחורף אותן מדרגות רחבות הופכות לבמה של הצגות חג המולד קצרות. יתר על כן, כנסיית טריניטה דיי מונטי מהווה רקע ציורי מאוד למדרגות הספרדיות.
לאחר עשרות שנים של עלייה לרגל גבו מחיר מהאנדרטה. פרויקט שיקום ענק ב- 2015 וב- 2016 גרם למדרגות הספרדיות לחזור ולהיות נקיים, בימים אלה הם נראים מחודדים כפי שהיו בתחילה.
הסביבה – מה רואים? מלמעלה למטה
טיול במעלה המדרגות גם יגלה למטיילים נוף מרהיב על הכיכר הספרדית והרחובות הסמוכים. בראש המדרגות הספרדיות ניצבת כנסיית טריניטה דיי מונטי מהמאה ה- 16, שנבנתה באמצעות כספים צרפתיים, שהוזמנה על ידי המלך לואי ה- 12. הכנסייה מחזיקה באחת מיצירות המופת היקרות ביותר של רומא, מאת דניאלה דה וולטרה, שלמרות שיצר כמה יצירות מופלאות, זכור לרוב בזכות הקשר הבלתי נפרד שלו למיכלאנג'לו. והיא אחת מחמש הכנסיות הפרנקופוניות ברומא.
בניין הממוקם למרגלות המדרגות מימין הוא מוזיאון בית המקדש למשוררים הרומנטיים האנגלים ג'ון קיטס ומרי שלי. זהו המקום אליו הגיע המשורר הרומנטי האנגלי בן ה- 25 ג'ון קיטס, חולה קשה משחפת ונמלט מהחורף הבריטי האכזרי. למרבה הצער, מזג האוויר האיטלקי החם לא הספיק להחיות את בריאותו וקיטס נפטר כאן ממש בבית הזה. נאמר כי קיטס הצעיר הכריז באופן שופע על שיריו בפני אישה וסופרת מצליחה, מרי שלי, שהלכה לאורך מדרגות האבן של האנדרטה האדריכלית המפורסמת.
בית התה של בבינגטון – בפינה השמאלית של המדרגות הספרדיות, נמצאים חדרי התה ההיסטוריים של בייבינגטון שהוקמו בשנת 1893.
המדרגות הספרדיות מאפשרות למבקרים להשקיף על מזרקת הספינה (פונטנה דלה ברקצ'יה) המהווה אלמנט דקורטיבי עיקרי של הכיכר הספרדית. נעשה בעזרת פייטרו ברניני, פסל שבלט בראשית המאה ה- 17.
באמצע המאה ה- 20 המדרגות הביאו למבול של מטיילים אמריקאים לאתר, לאחר שהמדרגות שימשו כתפאורה בסרט הוליוודי. למדרגות הספרדיות ברומא יש אפילו פילמוגרפיה משלהם. לדוגמא, בסרט "חגים רומאיים" אודרי הפברן נהנתה מגלידה בזמן שישבה על המדרגות המפורסמות. שלא לדבר על כך שסרטים איטלקיים רבים אינם יכולים להסתדר ללא נופי רומא ובמיוחד צילומים מגבעת פינצ'ו.
כמו כן, באטרקציה הזו נעשו לא פעם מסיבות ואירועים של תעשיית העילית שבאופנה ואורגנו על ידי ולנטינו, דולצ'ה וגבאנה ומעצבים ידועים אחרים ניתן להוסיף לרשימה הארוכה של הכשרונות והסמכות של סיור יפהפה ומדהים זה.
סיור וירטואלי במדרגות הספרדיות, רומא (איכות 4K):
טיפים שכדאי לדעת לפני שמגיעים למדרגות הספרדיות:
הינה כמה טיפים שכדאי לכם לזכור:
- גם אם 138 מדרגות נראות קצת מרתיעות, לא צריך לדאוג, זה לא קשה מדי לטפס לראש האתר הפופולרי הזה ושווה את המאמץ.
- ישנם מספר מפלסים שיאפשרו לקחת הפסקה בזמן הטיפוס וליהנות מהנוף.
- מותגי האופנה הגבוהים – בסמטאות המקיפות את המדרגות הספרדיות, נמצאות כמה מחנויות מותגי האופנה הגדולות ביותר בעולם.
- מזרקת טרווי – מזרקה מפורסמת זו, נמצאת במרחק של 10 דקות הליכה בלבד מהמדרגות הספרדיות.
לא יושבים על המדרגות – הטיפ הכי חשוב!
העיר רומא (בירת איטליה) אסרה על ישיבה במדרגות הספרדיות – בילוי שהיה פופולרי בקרב מבקרים ותושבים מקומיים כאחד. אנשים שיתפסו בישיבה במדרגות יעמדו בפני קנסות בסך 250 אירו ויכול לעלות עד 400 יורו אם המדרגות מלוכלכות או פגומות.
העיר אסרה על אכילה במדרגות הספרדיות בשנת 2017, לאחר שהמדרגות שוחזרו במימון שניתן על ידי מותג היופי האיטלקי היוקרתי בולגרי. האיסור לאכול ולשתות נועד לסייע בהגנה על המדרגות ובשמירה על תפאורה במרכז העיר.
לא ניתן להתחמק מזה – קצין באפוד צהוב זוהר חוצה את המדרגות ושורק משרוקית אל כל מי שישב אפילו לרגע.
מידע כללי על המקום
שעות פתיחה 27/4:
24/7 – פתוח כל השנה.
כתובת:
Piazza di Spagna, 00187 RM, רומא, איטליה.
דרכי הגעה:
מטרו – קו A, תחנת פיאצה די ספאניה, ומשם מספר דקות הליכה לכיכר בתחתית המדרגות.
אוטובוס – קו 52, 53, 62, 63, 71, 83, 85, 119, 160 ו -492. עוצרים בתחנה טריטונה / טרווי. משם ללכת אל סמטת ויה דל נזרנו לוויה די סנט אנדרה דלה פראטה. ממשיכים לאורך ויה די פרופגנדה היישר אל המדרגות הספרדיות.
רכב פרטי – באמצעות Waze (לחיצה על הקישור תוביל ליישומון ותתחיל בנסיעה), לציין המדרגות הספרדיות (רומא).
עלויות:
מתי כדאי לבקר?
השעות הטובות ביותר הן – בוקר: 07:00 עד 09:00, צהריים: 12:00 – 14:00, ערב: 18:00 עד 20:00.
עם זאת הדבר הראשון שיש לציין לגבי אטרקציה זו הוא שניתן לבקר כמעט בכל שעות היום. מדרגות אלה נגישות מהבוקר עד הלילה, כך שלא בהכרח צריך לדאוג לשעות באותו אופן שעושים עם אתרים היסטוריים אחרים ברומא. הינה כמה אפשרויות נוספות:
- מוקדם בבוקר – למי שמצליח להגיע לשם מוקדם בבוקר, יקבל חוויה של נוף מעורבב בשקט, לפני ההמונים ועם אור עמום יפהפה. מושלם אם רוצים לצלם תמונת אינסטרגם מעולה.
- בלילה – אמנם זה לא יכול להיות שקט כמו בבוקר, אך תאורת הלילה של העיר רומא מעניקה תמיד הילה רומנטית למראות ההיסטוריים שלה.
- באביב – נכון, זה תלוי מתי החופשה, אבל בדרך כלל באביב המועצה המקומית הופכת את המדרגות הספרדיות ליפות עוד יותר ומקשטות אותן בפרחים צבעוניים.
מותאם עבור (גילאים):
כל המשפחה.