טופוגרפיה של הטרור: מוזיאון פתוח הממוקם במרכז ברלין

טופוגרפיה של הטרור: מוזיאון פתוח הממוקם במרכז ברלין

מוזיאון הטופוגרפיה של הטרור (בגרמנית – Topographie des Terrors) נמצא על אדמת המפקדה לשעבר של הגסטפו ומשטרת האס אס בזמן מלחמת העולם ה- 2. על ידי הליכה בשטח וסיור במרכז התיעוד, המטיילים יכולים ללמוד על הזוועות שביצעו אותם קצינים גרמנים שפעם עבדו במקום זה ממש.

טופוגרפיה של הטרור - הנקודות העיקריות והחשובות

טופוגרפיה של הטרור הוא מוזיאון היסטוריה של הרייך השלישי. במקום מוצגים חפצים, תמונות וסרטונים הבוחנים את ההיסטוריה של גרמניה בתקופתו של היטלר, כיצד הוחלט על גורלם של המתנגדים הפוליטיים הנאצים ועל רצח העם היהודי באירופה. 

בנוסף לפשעים שביצעו ברחבי אירופה ומציגים את משטר הטרור של העבריינים. התערוכה מדגישה גם את הקטגוריות הרבות של קורבנות המשטר הנאצי. הינה מה שכדאי לראות כשמגיעים ולא לפספס >>

תערוכות קבועות

תערוכה זו מחולקת ל- 3 נושאיים עיקריים המשתרעים על פני שטח של 800 מ"ר, המתארים את מוסדות הטרור הנאציים, קורבנותיהם ותפקידים באירופה הכבושה. זה מאפשר למבקרים להשיג הבנה רבת פנים של נושאים אלה באמצעות תמונות ומסמכים עכשוויים. בתערוכה 5 פרקים:

  • השתלטות השלטון הלאומית-סוציאליסטית
  • מוסדות טרור (אס אס ומשטרה).
  • טרור, רדיפה והשמדה בשטח הרייך.
  • המשרד הראשי לביטחון האס אס והרייך בארצות הכבוש.
  • סוף המלחמה והעידן שלאחר המלחמה.

ברלין 1933-1945: בין תערוכת תעמולה לרצח עם

התערוכה הקבועה השנייה (בחוץ) נקראת "ברלין 1933-1945: בין תעמולה לטרור" ומתארת את תפקידה של הבירה תחת שלטון הנאצים, כולל האופן שבו הם הצליחו להשיג שליטה על העיר ותופעות הלוואי של המשטר. הוא ממוקם לאורך קירות המרתף שנחפרו של הבניין המקורי ומתחת לחלק הארוך ביותר שנותר של חומת ברלין במרכז ברלין. התערוכה החיצונית פתוחה בין האביב לסתיו בלבד, והיא סגורה בחורף. התערוכה כוללת 5 פרקים:

  • ברלין ברפובליקת ויימר.
  • הקמת הדיקטטורה של הפיהרר.
  • ברלין ו"קהילת העם".
  • זמן מלחמה בברלין 1939–1945.
  • ברלין והשלכות המשטר הנאצי.

סיור באתר ב- 15 תחנות

לבסוף, התערוכה השלישית כוללת סיור חיצוני בשטח, שנקרא "סיור באתר ב- 15 תחנות". הוא מספק סקירה על האתר והמוסדות שאכלס, כמו גם הפיכתו לעידן שלאחר המלחמה כמיקום לחומת ברלין. הוא נועד להוות השלמה לתערוכה המקורה.

כמה זמן צריך בשביל מוזיאון הטופוגרפיה של הטרור?

עבור חובבי ההיסטוריה מוזיאון זה יכול להיות אטרקטיבי במיוחד. עם זאת, טופוגרפיה של הטרור גדול מאוד, המבקרים זקוקים לפחות לשעתיים כדי לחקור אותו ולקרוא את הטקסטים הנלווים לכל צילום.

סיור קולי זמין לתערוכה הראשית של "הטופוגרפיה של הטרור" בתוך הבניין (משך הסיור: כ- 60 דקות). ניתן להשאיל מדריך קולי משירות המבקרים עם הפקדת מסמך זיהוי. המדריך הקולי זמין גם לסמארטפונים ואייפונים בתוך הבניין.

טופוגרפיה של הטרור – ההיסטוריה של האתר

הטופוגרפיה של הטרור שונה ממקומות הזיכרון האחרים הנוגעים לשלטון הנאצי בברלין מכיוון שהוא אתר המבצעים. התערוכה בלב עיר הבירה מודיעה למבקרים על מטה מדינת האס אס והמשטרה, מה שהופך את ההיבט האירופי של שלטון הטרור הנאצי לממשי יותר. הינה ההיסטוריה בקצרה >>

בקיץ 1933 החלה הגסטפו להשתמש במפקדת המשטרה החשאית כבית כלא לאסירים פוליטיים. הם חקרו ועינו את האסירים, לאחר מכן רובם הועברו לבתי כלא ומחנות ריכוז. הגסטפו כלאו כ- 15 אלף מתנגדי משטר. האסירים כללו גם את יוהן גיאורג אלסר (הנגר שניסה להתנקש בהיטלר), חברי קבוצות ההתנגדות של התזמורת האדומה וחוג קרייזאו.

רק כעבור כמה שנים לאחר תום המלחמה, בשנת 1987 כאשר צוות של ארכיאולוגים והיסטוריונים גילה את שרידי המרתף של הגסטפו בזמן שחפרו סביב מכתשי הפצצה של העיר. 

בשנת 1989 הוקמה אחת השותפויות המוקדמות ביותר בין החוקרים דאז למזרח ומערב גרמניה, בתכנון האתר לאנדרטה לזכר כל ההרוגים בידי הנאצים, ובמהרה למוזיאון הבלתי פורמלי. בשנת 1992, שנתיים בלבד לאחר האיחוד, הונחו יסודות למוזיאון קבוע ולאתר הנצחה.

במשך 12 שנה הפרויקט הציג תערוכות ותצוגות ששוכנו בחוץ באוהלים ובחללים לא רשמיים. בשנת 2004 נהרסו היסודות הלא גמורים הללו. מתוך מאות אדריכלים שהגישו עיצובים, האדריכלית הגרמנית אורסולה וילמס נבחרה לזוכה. 

בין 2007 ל -2010 הושלם המבנה, ונפתח לציבור בטקס חגיגי ב- 6 במאי 2010 – 65 שנה לסיום מלחמת העולם ה- 2. תשומת לב הוקדשה כדי להבטיח כי אתר זה בשום אופן לא יהלל את ההיסטוריה של האתר או להאדיר את העבריינים שעבדו כאן.

בניין לופטוואפה

במהלך הפצצות האוויר של ברלין, המטה נהרס כמעט. הבניין היחיד שעמד היה משרד התעופה (בניין לופטוואפה). האם זה היה בגלל מידע סודי שקשור לבניין ולתוכנו? האם בעלי ברית בולטים נכלאו בלופטוואפה? זה עדיין לא ברור.

בניין לופטוואפה הוא הגוש הגדול שנמצא ליד הטופוגרפיה של הטרור ושניתן לראות באחת מתמונות המאמר.

 סיור וירטואלי במוזיאון טופוגרפיה של הטרור (איכות 4K):

טופוגרפיה של הטרור – טיפים שכדאי לדעת לפני:

  • המוזיאון מציע סיור באנגלית בחינם, בימי ראשון בשעה 15:30 בצהריים, כדאי להירשם בדלפק הקבלה כ- 30 דקות לפני תחילת הסיור.
  • רוב המוצגים רשומים גם בגרמנית וגם באנגלית. 
  • התערוכות נגישות לכיסא גלגלים.
  • סרט היכרות לתערוכה מוצג בדרך כלל באנגלית ובגרמנית, הוא זמין בספרדית, איטלקית או צרפתית על פי בקשה.
  • מדריכי השמע ללא תשלום וכדאי לשמוע.
  • לוקרים בודדים זמינים למבקרים.
  • צרכים מיוחדים: מדריך וידאו בשפת הסימנים זמין לתערוכה ולסרט ההיכרות. מדריך שמע לעיוורים או לקויי ראייה זמין לתערוכה הקבועה.
 

טופוגרפיה של הטרור - מידע כללי

מידע כללי אודות המקום, שעות פתיחה, יצירת קשר, כתובת, דרכי הגעה, עלויות, מידע אודות האתר אינטרנט של המקום, מתי כדאי לבקר ועבור איזה גילאים מיועד.

שעות פתיחה:

ימי ראשון עד שבת, החל מהשעה 10:00 בבוקר ועד השעה 20:00 בערב.

* המרכז סגור בתאריכים 24, 31 בדצמבר וב- 1 בינואר.

יצירת קשר:

  • טלפון 0049 30 254509–0
  • דוא"ל info@topographie.de

כתובת:

Niederkirchnerstraße 8, 10963 ברלין, גרמניה.

דרכי הגעה:

רכבת תחתית (U-Bahn) – קו U6, ירידה בתחנת Kochstraße.
רכבת – קו S1, S2 ו-S25 ירידה בתחנת Anhalter Bahnhof. המוזיאון נמצא במרחק הליכה קצרה.
רכב פרטי – באמצעות Waze (לחיצה על הקישור תוביל ליישומון ותתחיל בנסיעה), לציין טופוגרפיה של הטרור. בחניון מרטין-גרופיוס-באו קיימת חנייה בתשלום למשתמשים בכסא גלגלים.

עלויות:

חינם, ללא עלות.

האתר הרשמי:

https://www.topographie.de/en/topography-of-terror/

מתי כדאי לבקר?

הזמן הטוב ביותר לבקר באתר ההנצחה הוא מאי עד ספטמבר, כאשר מזג האוויר הוא אידיאלי להסתובב (מקום פתוח). לעומת זאת החורף מקפיא: הטמפרטורות מגיעות למתחת לאפס (מה שגורם לחשוב כיצד שרדו היהודים בתקופה הזאת).

מותאם עבור (גילאים):

כל המשפחה. חשוב להכיר את הילד ולדעת מה מתאים עבורו ומה פחות. מבקרים עם ילדים, יכולים ללמוד חלק מההיסטוריה המחרידה של השואה, המובילה את המשפחות ל "מסע חקר וגילוי" ברחבי המוזיאון.

עוד אטרקציות ומדריכים בגרמניה