מוזיאון ואן גוך אמסטרדם • האומן הכי מסקרן שחתך את האוזן


מוזיאון ואן גוך באמסטרדם, הבית עם אוסף העבודות הגדול בעולם של האמן ההולנדי האגדי. אטרקציית חובה עבור חובבי האמנות וההיסטוריה. המוזיאון מתגאה באוסף חפציו האישיים של וינסנט ואן גוך, הכולל כ-200 ציורים ו -500 רישומים של המאסטר ובני דורו – וכן יצירותיו המפורסמות של ואן גוך. למידע נוסף אודות המוזיאון והאומן >>

מוזיאון ואן גוך - המקום, האומן ומה רואים

מוזיאון ואן גוך מחזיק את האוסף הגדול בעולם של ציוריו ורישומיו של ואן גוך, כולל "חמניות" ו"פריחת שקדים ". המוזיאון עצמו מככב בראש הרשימה באופן קבוע, כמוזיאון הפופולרי ביותר לא רק באמסטרדם אלא בכל הולנד. מידי שנה עוברים בו מטיילים רבים המגיעים מרחבי העולם כדי לראות את יצירות האמנות שיצר, לשמוע את סיפור החתך באוזנו ומותו. עלייתו, הצלחתו ונפילתו. המוזיאון אינו מאכלס כמה מציוריו המפורסמים יותר של האמן (רבים מהם מוצגים במוזיאונים אחרים ברחבי העולם).

מוזיאון ואן גוך: היסטוריה ומידע כללי

מוזיאון ואן גוך, מוזיאון באמסטרדם המוקדש לחייו וליצירתו של האומן וינסנט ואן גוך.

מוזיאון ואן גוך נפתח בשנת 1973 ומורכב מ- 2 בניינים. האדריכל ההולנדי חריט ריטוולד, מעצב רהיטים וחבר בתנועת האמנות המתקדמת דה סטיל, תכנן את המבנה הראשי. בשנת 1999 פתח המוזיאון את אגף התערוכה החדש שתוכנן על ידי האדריכל היפני קורוקאווה קישו. ל- 2 הבניינים עיצוב פתוח המדגיש צורות גיאומטריות ומאפשר כניסת אור טבעי לחלל התצוגה.

בשנים הראשונות

ליבת האוסף של מוזיאון ואן גוך הייתה זו של תיאו ואן גוך, אחיו הצעיר של וינסנט שירש את ציוריו לאחר מותו בשנת 1890תיאו נפטר כעבור חצי שנה, ואלמנתו, ג'והאנה ואן גוך-בונגר, טיפלה ביצירות האמנות. היא החלה לארגן תערוכות של עבודותיו, לכתוב עליו במגזינים לאמנות ולמכור את ציוריו. בשנות העשרים של המאה העשרים היא הבינה שטוב שהאוסף שלו מאוגד במקום אחד, ולכן הפסיקה למכור את עבודתיו. 

בשנים שקדמו לפתיחת המוזיאון ועד היום

האוסף נשאר במשפחת ואן גוך עד שנת 62, בעזרת ממשלת הולנד וינסנט וילם ואן גוך, אחיינו של האמן, נתרם האוסף לקרן וינסנט ואן גוך. לאחר מכן העבירה הקרן את האוסף למוזיאון ואן גוך בהשאלה קבועה. המוזיאון הגדיל אותו ביצירות שנרכשו באמצעות רכישות ותרומות. בנוסף ליצירותיו של ואן גוך, המוזיאון מציג עבודות של בני דורו, כולל פול גוגן והנרי דה טולוז-לוטרק, וכן ציורים של אמנים מבוגרים שאותם העריץ ואן גוך, בעיקר ליאון לרמיט וז'אן פרנסואה מילט. 

המוזיאון כולל ספריית מחקר שפתוחה לקהל ואודיטוריום להרצאות וסרטים ציבוריים על ואן גוך. במוזיאון ואן גוך מוצגים כיום כ -200 ציורים ורוב רישומיו (כ -1,000) שנותרו באוסף המשפחתי. 

מוזיאון ואן גוך: מה רואים? מלמטה למעלה, נקודות חשובות

מוזיאון ואן גוך באמסטרדם הוא אחד המוזיאונים האהובים ביותר ומקום מדהים ללמוד על חייו ויצירתו של אמן זה. לא רק משום שאפשר לראות שם את רוב ציוריו, אלא גם כי הם מוצגים בסדר כרונולוגי. כך שניתן לראות היטב את התפתחות האמנות שלו וכיצד היא התפתחה במשך עשר שנים.

אין צורך להתפזר, כדאי להתחיל ולעבור את המסלול כפי שתוכנן מראש, מקומת הקרקע ועד החלק הטוב ביותר בקומה האחרונה, קומה 3. להלן הסידור של המוזיאון:

  • קומת הקרקע והראשית (0) מכילה את ציר הזמן בחיי ואן גוך.
  • קומה 1 מציגה את שנותיו הראשונות של ואן גוך כאמן.
  • קומה 2 מכילה מידע על חייו האישיים של ואן גוך ומידע נוסף לגבי המשפחה.
  • קומה 3 היא הטובה ביותר, בקומה זו ניתן לראות את השנים שקדמו להתאבדות ואן גוך בגיל 37 ואת סגנון הוואן גוך הסטריאוטיפי אליו רגילים.

מוזיאון ואן גוך מספק מפות, או את האפשרות להוריד אותן באופן מקוון.

קומת הקרקע והראשית במוזיאון: הדיוקן העצמי של ואן גוך

וינסנט צייר כ -35 דיוקנאות עצמיים ורבים מהם מוצגים בקומת הקרקע של מוזיאון ואן גוך באמסטרדם. חלקם לא הסתיימו מכיוון שהם היו רק דרך לאימון עבורו.הוא לא באמת התכוון ורצה למכור אף אחד מהם.

קומה 1 במוזיאון: אוכלי תפוחי האדמה של ואן גוך:

בחדר הראשון בקומה נמצאים ציוריו של ואן גוך מ- 5 השנים הראשונות לקריירה שלו, בזמן שחי בהולנד. עם האופן שבו הוא משתמש באור ומציג חיים קשים של איכרים "אוכלי תפוחי האדמה" הוא יצירת המופת הראשונה שלו.

חדר שינה בארל

עוד אחד מציוריו המפורסמים מאוד, "חדר שינה בארל" הוא אחד מנקודות השיא של מוזיאון ואן גוך. על ידי משחק עם ניגודים ושימוש בקווי מתאר נועזים. הציור הזה עורר השראה לדורות של ציירי אקספרסיוניזם אחריו.

חמניות

וינסנט ואן גוך צייר שבע גרסאות שונות של ציור מפורסם זה, אחד מהם נמצא במוזיאון ואן גוך באמסטרדם. בהיר ומשמח, צבוע כמעט רק בצבע אחד – צהוב, זה מסמן את השיא בקריירת האמנות שלו.

קומה 2 במוזיאון: המכתבים של ואן גוך:

אם הוא לא היה נחשב כאחד הציירים הטובים בעולם, ואן גוך היה ידוע בזכות הייתו משורר גדול. וינסנט כתב מכתבים רבים לאחיו תיאו ואחרים, במיוחד לאמנים וחברים. הוא תיאר וכלל בהם גם רישומים של ציורים שעבד עליהם. אפשר לקרוא או להאזין להם בקומה השנייה. והם בהחלט משהו שאסור לפספס בזמן השהייה במוזיאון ואן גוך.

חומרי העבודה של האומן

במוזיאון ואן גוך ניתן ללמוד כל כך הרבה על הדרך שבה וינסנט צייר ועבד. חדר אחד במוזיאון מוקדש כולו לחלק זה באמנותו. מהפיגמנטים שבהם השתמש, דרך ההתנסות בצבעים, כלים שיצר בעצמו ועד למסגרת הפרספקטיבה, כולם נמצאים שם.

הבית הצהוב

ככל הנראה אחד ממגורי האמן המפורסמים ביותר, הבית הצהוב הוא המקום בו התגורר וינסנט בזמן שהיה בארל. זה גם המקום בו הוא רצה להקים את הסטודיו שלו. אפילו בחלק מהזמן פול גוגן התגורר איתו. ציור מפורסם של הבית הצהוב ממוקם גם הוא בקומה השנייה של מוזיאון ואן גוך.

קומה 3 ואחרונה במוזיאון: פריחת השקדיה של ואן גוך:

למרות שלקראת סוף חייו, מחלת נפש הופכת לגלויה יותר בציוריו, על שלוותה והסמליות היפה שלה, היצירה הזו ממש בולטת. וינסנט צייר את זה עבור אחיינו הקטן, ואת הסמליות של החיים החדשים ניתן היה לזהות בכל רחביו.

אירוסים

ואן גוך אהב לצייר פרחים ומלבד החמניות, אהב מאוד לצייר אירוסים. בעת ביקור במוזיאון ואן גוך, כדאי לא לפספס את אוסף האירוסים הגדול ואת היצירה של האגרטל על רקע הצהוב.

עורבים בשדה חיטה

אמנם זה לא הציור האחרון שלו, אבל זה באמת מסמל את סוף חייו של וינסנט. עם שדה חיטה עצום שבו נהג לצייר במהלך החודשיים הקודמים לסוף חייו ושמים כהים עם עורבים שחורים שעפים אליו, הוא נושא סמליות מטרידה כלשהי.

כמה זמן נדרש להשקיע בסיור?

כדאי לפנות כ- שעה וחצי עד שעתיים וחצי לביקור. קיימות 4 קומות ולמרות שהן לא גדולות מדי, צריך קצת זמן להסתובב.
כדי לראות את כל העבודות הגדולות של וינסנט ואן גוך נדרשות לפחות שעה עד שעתיים וחצי. קיים במוזיאון בית קפה לאכול ולשתות עבור מי שמעוניין להקדיש יותר זמן.

מי היה ואן גוך?

ואן גוך נולד ב- 30 במרץ 1853 בגרוט-זונדרט, הולנד. בן למשפחה דתית, אמו, אנה קורנליה קרבנטוס, הייתה אמנית שאהבה לצייר ציורי טבע, רישומים וצבעי מים, ללא ספק הכישרון הועבר מהאם לבנה.

ואן גוך הוא אמנם אחד הציירים המודרניים המפורסמים והאהובים ביותר כיום, אך קריירת הציור שלו הייתה קצרה למדי. הוא התחיל לצייר די מאוחר כשהיה בן 27. ומת רק עשר שנים מאוחר יותר בשנת 1890.

עם זאת, במהלך אותה תקופה (1880-1890) הוא יצר יותר מאלפיים ציורים. למרבה הצער, במהלך חייו הוא מכר ציור אחד בלבד.

במהלך קריירת הציור בת עשר השנים, חי וינסנט בשלוש מדינות שונות וסגנונו השתנה רבות. ציוריו המוקדמים שנוצרו בזמן שחי בהולנד הם אפלים, משולבים עם איכרים-המוטיב המרכזי. כשהגיע לפריז, הוא הכיר את האמנות המודרנית והחל להתנסות בסגנונות שהופיעו שם החל מהאימפרסיוניזם ועד הפוינטליזם.

בשנת 1888 נסע לדרום צרפת, לארל, שם הוא התחיל בסגנון המוכר שלו. עם זאת, כאן החלה להופיע מחלת הנפש. וזה היה ניכר בציורים שיצר בשנים האחרונות לחייו.

סיור וירטואלי במוזיאון ואן גוך (איכות 4K):

טיפים שכדאי לדעת לפני:

כרטיס המוזיאון הלאומי (museumkaart)
ניתן לקנות כרטיס של 31 יום במחיר של 59 יורו (€) המאפשר כניסה חופשית למוזיאונים רבים באמסטרדם, כולל מוזיאון ואן גוך ובית אנה פרנק. עבור מי שמתכנן לבקר במוזיאונים נוספים במהלך הביקור, כרטיס המוזיאונים יכול להיות שימושי מאוד ויעזוא לחסוך כסף. באמצעות הכרטיס אפשר גם לדלג על התורים, כולל בוואן גוך.
לא לצלם

חשוב לשים לב! בזמן השהות במוזיאון, לא ניתן לצלם ברוב החללים (עלולים להסתבך עם האבטחה). אם מדובר באוהבי עבודות אמנות בביקור במוזיאון ואן גוך, ניתן לרכוש גלויות או להוריד תמונות באיכות מעולה של עבודות ואן גוך מאתר המוזיאון (הנה הקישור).

לבדוק לפני שמגיעים על היצירות הזמינות

אם יש ציור מסוים של ואן גוך שמעוניינים לראות במהלך הביקור, כדאי לבדוק שוב אם הציור באמת נמצא שם. קרה מקרה שאנשים רצו לראות את המקור של "חמניות" והתאכזבו כשגילו שהציור לא הוצג בגלל כמה עבודות שחזור.

לא ניתן להיכנס עם תיקים גדולים

במוזיאון אין לוקרים ותאי אחסון זמינים. אסור להיכנס למוזיאון עם מזוודה גדולה. יש תא אחסון בעבור מעילים בחינם. ניתן ללבוש מעילים וארנקים בזמן הסיור.

ידידותי לעגלות

מוזיאון ואן גוך ידידותי לכיסאות גלגלים ועגלות עם תינוק. יש מעלית גדולה ומרווחת על מנת לעלות ולהתנייד בין הקומות.

מידע שימושי על מוזיאון ואן גוך

שעות פתיחה:

  • ראשון עד חמישי בין השעות 9:00 בבוקר ועד השעה 17:00 אחה"צ.
  • שישי בין השעות 9:00 בבוקר ועד השעה 21:00 בערב.
  • שבת בין השעות 9:00 בבוקר ועד השעה 18:00 בערב.

יצירת קשר:

טלפון – +31 20 570 5200
 

כתובת:

מוזאומפליין 6, 1071 DJ, אמסטרדם, הולנד.

דרכי הגעה:

חשמלית – קו 2, 5 ו- 12 ירידה בתחנה ואן ברלסטראט | קו 3, 5 ו- 12 ירידה בתחנה מוזאומפליין.
אוטובוס – קו 347, 357 ירידה בתחנה מוזאומפליין.
רכב פרטי – באמצעות Waze (לחיצה על הקישור תוביל לישומון ותתחיל בנסיעה), לציין מוזיאון ואן גוך. חניה בתשלום ברחובות הסמוכים למוזיאון.

עלויות:

  • עד גיל 18 – ללא עלות.
  • מבוגר, מגיל 18 – 19 יורו.

האתר הרשמי:

https://www.vangoghmuseum.nl/en

מתי כדאי לבקר?

אחרי השעה 15:00 הן השעות הפחות עמוסות. במידת האפשר, כדאי להימנע מביקור בסוף השבוע. מי שיכול לבקר רק בסוף שבוע, אז כדאי להקפיד להזמין את הכרטיסים באופן מקוון מראש ולהימנע מהתורים הארוכים.

מותאם עבור (גילאים):

כל המשפחה.

עוד אטרקציות ומדריכים בהולנד