הגלריה הלאומית הישנה בברלין – אמנות מדהימה מהמאה ה- 19

הגלריה הלאומית הישנה בברלין

הגלריה הלאומית הישנה בברלין (בגרמנית – Alte Nationalgalerie) היא מוזיאון המתגאה באוסף אמנים מהמאה ה- 19, שוכן בבניין שהוקם באותה תקופה, זוהי אחד התצוגות היפות מסוגו בעולם. המוזיאון מציע למבקרים אפשרות לחזור אחורה בזמן עם אומנים כמו כמו מונה, רנואר ורודין. פנים וחוץ המבנה הניאו-קלאסיסטי מושפע מהקלאסיציזם הפרוסי בזכות המלך פרידריך ויליאם ה- 4 ונראה כמו מקדש עתיק. גלו עוד על המוזיאון לחובבי האמנות >>

הגלריה הלאומית הישנה - מה רואים? נקודות עיקריות

הגלריה הלאומית הישנה בברלין (בגרמנית: אלטה נציונלגאלרי) מתמקדת באמנות של המאה ה- 19 ועד ה- 21. המוזיאון שנפתח בשנת 1876, הרחיב את התצוגה שלו לאורך השנים וצבר אוספים מדהימים שכדאי לראות. אוסף עצום זה משתרע מימי המהפכה הצרפתית ועד תחילת מלחמת העולם הראשונה. הוא מוצג ב- 3 סיפורים ומחולק למספר קטעים החוקרים היבטים שונים של העולם. 

בכניסה ניתן לראות את המילים "Der Deutschen Kunst", שפירושן "לאמנות גרמנית", ואחריו תאריך השלמת החזית, 1871, בספרות רומיות. המוזיאון הוגדר כמקדש לאמנות גרמנית, אם כי האוסף שרואים כיום, הכולל 1800 ציורים ו- 1500 פסלים, אינו רק גרמני וכולל גם מספר לא מבוטל של יצירות ציירים צרפתים, כמו מאנה, מונה וסזאן.

 הינה היצירות השוות שכדאי לראות ולא להחמיץ! >>

קומה 1: ציוריו של אדולף מנזל

החלק ה- 1 של אוסף האמנות מהמאה ה- 19 מציג את עבודתו של הצייר הגרמני המפורסם, אדולף מנזל. הוא בילה את רוב חייו בברלין ורבות מיצירותיו נותרו בגבולות גרמניה בשל תוכנן ההיסטורי. לכן, המוזיאון מכיל כעת עבודות חשובות כמו "טחנת גלגול ברזל" ו"חדר המרפסת". מה שהופך את ציוריו למיוחדים כל כך הוא השילוב של תצפית לעולם הסובב אותו עם הרבה צבע ודמיון. היצירה המובילה שכדאי לראות היא: 

אדולף מנזל – פרידריך הגדול מנגן בחליל בסנסוסי

מתאר את מלך פרוסיה, חלילן נלהב, מנגן לרגל ביקור של אחותו. מנזל תיאר את הסצנה, תוך תשומת לב רבה לדיוק ההיסטורי בלבוש, בכלי הנגינה ובריהוט. חדר הקונצרטים בסנסוצ'י מלא באור הנר החם ויוצר תיאור אווירה תיאטרלי של פרידריך הגדול מנגן בחליל.

התערוכה בקומה ה- 1 כוללת גם פסלים גרמנים חשובים, ביניהם יוהאן גוטפריד שאדו ואדולף פון הילדברנד.

אנדרטת הנסיכות

מעוצב על ידי הפסל יוהן גוטפריד שאדוב (שנת 1795-7), פסלי השיש היפים הללו מתארים את הנסיכות לואיז ופרידריקה מפרוסיה והוזמנו על ידי משפחת המלוכה. ממוקם בקומה ה- 1 במוזיאון, פסל כפול זה חשוב במיוחד לעולם האמנות, שכן זו הייתה הפעם הראשונה שנשים הוצגו.

קומה 2: ציורים אימפרסיוניסטים

בקומה ה- 2, הגלריה הלאומית העתיקה כוללת אוסף עשיר של יצירות אימפרסיוניסטיות של ציירים אהובים כמו מאנה, מונה, דגה, רנואר וסזאן, כמו גם עבודות פיסול של אוגוסט רודן. בעוד שעבודות של ציירים אלה מהווים אימפרסיוניזם של אמנים צרפתים בעיקר, מופיעים גם יצירות מתוך סגל גרמני יותר של ציירים ובהם מקס ליברמן, אנסלם פיירבאך ווילהלם לייבל. 

היצירות הבולטות הן ללא ספק בקונסרבטוריון של מנה ובקיץ של רנואר:

אדוארד מאנה – בקונסרבטוריון (In the Conservatory)

הציור "בקונסרבטוריון" מאת האומן אדוארד מאנה, מראה זוג אופנתי בדרגה חברתית כלשהי בני הזוג היו חבריה של מאנה, הגילמטס, שהיו בבעלותם חנות בגדים. מעמד הנישואין שלהם מוסבר באמצעות הטבעות שלהם וקרבת הידיים שלהם, מה שמשקף רמז לאינטימיות. האישה היא המוקד של הדיוקן, שכן היא ממוקמת בצורה בולטת יותר בתוספת הלבוש הצבעוני יותר שלה. חוסר העיסוק שלהם בצופה יוצר תחושת ניתוק.

בשנת 1945, לקראת סוף מלחמת העולם ה- 2, הציור פונה ממוזיאוני ברלין. היא אוחסנה לשמירה במכרה מלח במרקרס.

אוגוסט רנואר – בקיץ (In Summer)

הציור בקיץ מאת פייר-אוגוסט רנואר הוא דיוקן של ליסה טרהוט בת ה- 20, ליסה הייתה בת לוויה של רנואר משנת 1866 עד 1871.

הוא צייר אותה לפחות 23 פעמים, כולל הציור ליז, תחת שמשייה, שצויר בשנת 1867, התמונה הייתה להצלחה הראשונה, הקריטית והמשמעותית של רנואר בסלון פריז בשנת 1868. הצלחה זו נתנה השראה לרנואר לצבוע אותה מחדש, הפעם בסגנון לא רשמי ואינטימי יותר.

הדיוקן הוא של אישה צעירה, לבושה באופן לא רשמי, יושבת על כיסא עם ירק מאחור. הדמות של ליז מצוירת בקפידה, אך הרקע משורטט בערך עם מקפים צבעוניים מודגשים במשיחות מכחול רחבות המצביעות על עלווה שטופת שמש. סרט שיער אדום דק מחזיק את שיערה לאחור כדי להבליט את פניה.

קומה 3: אמנות מתקופת גתה

לגתה, המשורר החשוב ביותר בגרמניה, היו השפעות הרבה מעבר לעולם הספרותי. הקומה ה- 3 של הגלריה הלאומית הישנה מתמקדת בנופים ודיוקנאות מאת יעקב פיליפ האקר ואנטון גרף, בהתאמה. באוסף מוצגות גם יצירות של אמנים גרמנים כמו פיליפ ויט, וילהלם שאדוב ופרידריך אוברבק שעבדו ברומא (ועוד רבים), גורם שהיה בעל השפעות משמעותיות על האסתטיקה שנמצאה בעבודותיהם. רוב העבודות הללו התרחשו במהלך מה שנחשב לעידן גתה של תחילת המאה ה- 19.

קספר דייוויד פרידריך – זריחה על הים (Moonrise by the Sea)

זריחה על הים מאת קספר דייוויד פרידריך צויר בשנת 1822 המתאר סצנת נוף רומנטית. 3 צעירים, 2 נשים זו לצד זו וגבר מאחור, יושבים על סלע גדול ליד הים. הציור הוא נוף לים הבלטי, ליד מקום הולדתו של פרידריך השוודי. אחת התמונות המפורסמות בקומה ה – 3.

אוסף הקומה ה- 3 כולל גם ציורים חשובים מתנועת הרומנטיקה. כאן, למבקרים יש הזדמנות לחקור חדרים מלאים בציורים נוספים מאת קספר דייוויד פרידריך, המציע תיאור של האופן שבו הסגנון שלו השתנה מימיו הקודמים במסגרת בית הספר לציור בקופנהגן. הנופים של קרל פרידריך שינקל כלולים גם בקומה ה- 3. דיוקנאותיו של גוטליב שיק נמצאים גם כאן, כולל "דיוקנו המפורסם של הנריקה דנקר".

ציור יפהפה זה של האמן הניאו-קלאסי גוטליב שליק מלא חיים וצבע. נושא הדיוקן הוא אשתו של אחד הפסלים יוהן היינריק פון דנקר ואחד ממוריו של שליק. התנוחה הקלה וההבעה השלווה שלה מתקשרים לתחושה אמיתית של דמותה ומביאים לדיוקן מדהים להפליא.

כמה זמן להקדיש לסיור בגלריה הלאומית הישנה?

הגלריה הלאומית הישנה כוללת מספר נקודות עיקריות שכדאי לא להחמיץ. כדאי להקדיש עבור הביקור לפחות שעה עד שעתיים בכדי להספיק ולראות את הנקודות העיקריות, היפות והמעניינות (ועדיין כנראה שלא הכל…),  לכל מי שסקרן או מוקסם מאמנות, היסטוריה, ארכיאולוגיה ודברים כאלה ובעיקר חובבי המוזיאונים יכולים למצוא את עצמם גם מגיעים ל- 3-4 שעות ויותר ודיי בקלות.

 סיור וירטואלי בגלריה הלאומית הישנה:

הגלריה הלאומית הישנה – טיפים שכדאי לדעת לפני:

  • נעליים נוחות – המוזיאון יכול לסחוף שעות של ביקור, לכן כדאי להגיע בלבוש נוח ונעליים מותאמות.
  • המוזיאון ממוקם במרכז ברלין ומוקף בנהר, גם אם לא רוצים לבקר במוזיאונים, ההתפעלות מהחיצוניות של המקום היא חובה.
  • Berlin Museum Pass – כרטיס המוזיאון בן 3 הימים הוא ככל הנראה הדרך החסכונית ביותר ליהנות מהמוזיאונים של ברלין. המחיר המלא 24 יורו.
  •  הבניין כולו נגיש לכיסאות גלגלים ועגלות תינוקות.
  •  כדאי להתחיל את הביקור מהקומה השלישית ולרדת למטה.
  • 8 אטרקציות מובילות בברלין.
  • 6 אטרקציות שמומלץ לא לפספס בברלין.

האם הגלריה הלאומית הישנה מעניינת ילדים?

חשוב לזכור שזה באמת תלוי בילד ובתחומי העניין שלו. במוזיאון ישנן כמה תערוכות שעשויות להיות מעניינות לילדים כל עוד הם מלווים במבוגר אחראי שיכול להסביר את ההיסטוריה של האובייקט.

מידע כללי על המקום

שעות פתיחה:

  • שלישי עד ראשון פתוח החל מהשעה 10:00 בבוקר ועד השעה 18:00 בערב (חמישי עד 20:00 בערב).
  • ימי שני – סגור

יצירת קשר:

כתובת:

Bodestraße 1-3, 10178 ברלין, גרמניה.

דרכי הגעה:

  • ברכבת התחתית (U-Bahn) – קו U6 ולרדת בתחנת פרידריכשטראסה, הקרובה ביותר לאי המוזיאונים. הרכבת התחתית נמצאת כ- 700 מטר ממוזיאון פרגמון, משם ניתן ללכת כ- 10 דקות.
  • אוטובוס – קו 100, 200 ו- 245. לרדת באופרה הממלכתית, לוסטגרטן, פרידריכשטראסה.
  • הרכבת המהירה – S1, S2, S3, S9, S25, S5, S7 ו- S75. לרדת בתחנת ברלין פרידריכשטראסה או לתחנת האקשר מרקט. תחנת האקשר מרקט נמצאת כ- 1 ק"מ ממוזיאון פרגמון, משם ניתן ללכת כ- 15 דקות.
  • רכב פרטי – באמצעות Waze (לחיצה על הקישור תוביל ליישומון ותתחיל בנסיעה), לציין מוזיאון פרגמון. באי המוזיאונים אין חניה למכוניות או תחבורה ציבורית. ניתן להחנות במלון רדיסון בלו או במרכז הסחר הבינלאומי. המלון נמצא במרחק של 900 מטר, ומרכז הסחר נמצא במרחק של 700 מטרים ממוזיאון פרגמון ברלין.
  • חשמלית (Tram) – קו M1, ,12 ולרדת בתחנת Kupfergraben, החשמלית נמצאת כ- 300 מטר ממוזיאון פרגמון, משם ניתן ללכת כ- 5 דקות.

עלויות:

  • עד גיל 18 – חינם, ללא עלות.
  • מגיל 18 – 12 אירו.

האתר הרשמי:

https://www.smb.museum/museen-einrichtungen/alte-nationalgalerie/home/

מתי כדאי לבקר?

בוקר הוא בדרך כלל זמן טוב ללכת כמעט לכל מוזיאון והגלריה הלאומית הישנה אינה יוצאת מן הכלל. כדאי להגיע כ- 10 דקות (בערך) לפני זמן הפתיחה. במידה ולא, אחר הצהריים המאוחרים די טוב – בימי חמישי אחר הצהריים המאוחרים, אלו שעות שבדרך כלל שקטות יותר, המוזיאון לרוב עמוס בסופי שבוע לאורך היום.

  • הזמן הטוב ביותר לבקר במוזיאון הגלריה הוא ברגע שהם נפתחים בשעה 10 בבוקר – מינימום קהל, מה שאומר שאפשר לקחת את הזמן ולחקור את המיצגים ולצלם בצורה טובה יותר.
  • מתחיל להיות צפוף אחרי 11 בבוקר, ובין השעות 12-14, המוזיאון מגיע לשיא המבקרים. 

מותאם עבור (גילאים):

כל המשפחה.

עוד אטרקציות בברלין, גרמניה